Портланд

03.10.2011
Портланд

Град Портланд (Portland) е разположен в северозападната част на Съединените Щати, точно където се срещат реките Уиламет (Willamette) и Кълъмбия (Columbia) в щата Орегон (Oregon). Град Портланд е смятан за един от най-зелените градове на Съединените Щати.

Градът е основан през 1851 година и е административен център на окръг Мълтнъм (Multnomah County). Портланд се ръководи от администрация, начело на която стои кмет и още четирима административни ръководители.

Портланд е забележителен заради планирането на земята и инвестиците в така нареченото леко метро. Градът е известен също така и с винарските изби и производството на бира. Портланд е мястото, където е базата на световноизвестния баскетболен тим NBA.

Над два милиона души живеят в Портланд и околностите му. Портланд е най-гъсто населеният град на щата Орегон. Градът е разположен на 376.5 квадратни километра площ и се намира на 15.2 метра надморска височина.

Портланд е важен икономически център в северозападната част на Съединените Щати. На територията на града са разположени аерогара, железопътен възел, голямо пристанище. В града има предприятия за дървообработване, металообработване, хранителна промишленост, хартия.

Развито е транспортното и електротехническо машиностроене. Най-големият работодател на територията на града е производител на микросхеми. В Портланд се намира базата на производителите на известни марки товарни автомобили. В града се намира Портландският университет.

На територията на град Портланд няма исторически постройки от важно научно значение, но в същото време градът е привлекателен заради използването на принципите на хармоничното съединение на природата и изкуствения ландшафт в градоустройството.

Портланд, Орегон

Сериозна известност е получила еспланадата Истбанк (Esplanade Eastbank). Това е рекреационна зона, която е построена на брега на река Уиламет на територията на бивши промишлени зони. За сумата от тридесет милиона долара, еспланадата, която е основана върху структурата на трикилометровото крайбрежие, минава под най-красивите мостове на града и формира видът към стария исторически център на град Портланд.

Потрланд е известен със своите великолепни паркове. На територията на един от тях се намира изгаснал вулкан – този парк е Паркът на планина Тейбър (Mt. Tabor Park). В града се намира и най-малкият парк в целия свят парк Мил Ендс (Mill Ends). Той е разположен на площ от едва 0.3 квадратни метра.

Град Портланд е разположен на територия с морски климат – за него са характерни топло сухо лято и дъждовна, без силни застудявания, зима. Този климат е идеален за отглеждане на рози, затова повече от сто години Портланд е известен като Градът на розите. На територията на града има много места, където се отглеждат рози, като най-известният от тях е Международният парк за изследване на розите.

4.3
Общо 6 гласували
5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати