Хендерсън

06.10.2011

Хендерсън (Henderson) e град на територията на окръг Кларк (Clark County), Невада. Това е вторият по големина град в щата Невада след Лас Вегас. На територията на Хендерсън живеят 257 729 човека. Град Хендерсън се намира в югоизночната част на долината Лас Вегас и е разположен на над четиристотин метра надморска височина.

Градът се разпростира на площ от244 квадратни километра. Планинският масив Маккалау (Mccullough Range) се намира близо до града и повечето от скалните породи, които се намират на територията му, са почернели заради вулканично изригване, което се е осъществило преди няколко милиона години на територията на днешен Хендерсън. Местността е пустинна, със слаби находища на вода.

Хендерсън, Невада

На територията на града се намира университет на Южна Невада, както и училищен окръг Кларк (Clark County School District). На територията на града има тридесет и осем училища.

Хендерсън е сред най-младите градове на територията на Сащ. Той е основан през четиридесетте години на двадесети век. Основната задача на град Хендерсън бил добивът и производството на магнезия, метала-чудо от времето на Втората Световна война.

Американците казват, че Хендерсън се е родил за защита на Америка. Първото голямо предприятие на територията на града било Магнезиевият завод. Той бил основен доставчик на магнезий за запалителни боеприпаси и авиационни двигатели, както и за други важни за войната детайли. През 1947 година обаче нуждата от магнезий рязко намаляла. В резултат на това служителите на завода, които наброявали 14 000 в голяма степен били съкратени.

През 1947 година градът направо бил обявен за продан, като се разпродавало имуществото му. За да бъде спасен градът, щатът Невада направил оценка на имуществото му с цел приватизиране от местни търговски структури.

Няколко дни след това законодателите одобрили законопроект, който давал право на приватизация на заводите, които се намирали на територията на град Хендерсън.

През април 1953 с помощта на усилията на местните власти и на представителите на местния бизнес, град Хендерсън бил официално регистриран като град. През май същата година населението му възлизало на седем хиляди четиристотин и десет човека. Тогава бил избран и първият кмет на града Джим Френч (Jim French). Първоначално градът се простирал на територия от тридесет и четири квадратни кирометра, но постепенно започнал да се разраства и да процъфтява.

Официалният слоган на града е „Хендерсън е място, което можете да наречете свой дом”.

Тук пристигат много туристи от цял свят, защото на територията на града има много търговски центрове, киносалони, ресторанти и казина. Градът се намира близо до Лас Вегас, което го прави притегателна зона. Хендерсън се намира близо до международното летище Маккарън (McCarran) и до летището Хендерсън Екзекютив (Henderson Executive Airport).

В териториалния план на града влизат Зелената Долина, езерото Лас Вегас, възвишенията Макдоналдс (MacDonald Highlands), каньонът Мадейра (Madeira) и ранчото Уитни (Whitney Ranch).

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати