Казанлък

11.10.2011
Казанлък

В центъра на България, на пъпа на Розовата долина се намира град Казанлък. Най-добре запазената тракийска гробница в България, Музея на розата, връх Шипка и още много др. са само част от забележителностите, разположени в и около Казанлък.

Града на розата открехва булото на мистиката, свързана с живота, традициите и религиозния култ на траките. Местността е била поле на завоевания на гърци, келти и персийци. Селището влиза в пределите на Първото българско царство през 815 г. Името си Казанлък получава през XV век. При влизане в града султана бил посрещнат от бели момичета, на турски Акче Къзанлар, които впоследствие станали и „кръстниците“ на селището.

Казанлък център

В града има шест църкви. От възрожденския период е съхранена църквата Св. Йоан Предтеча. Тя е издигната през 1844 г. Стенописите й са удивителни. Участие във вътрешната украса на храма взима и прочутия художник Чудомир и неговата съпруга. Най-старата религиозна реликва в Казанлък е Девическият манастир. Той е изграден през 1828 г. По време на освободителните движения храмът се превръща в болница за ранените. От XIX век датира и църквата Св. Троица.

В Казанлък се намира единственият по рода си Музей на маслодайната роза. Експозициите представят историята на производството на етеричномаслодайни култури. Оказва се, че първата фабрика за производство на розово масло е създадена през 1820 г. В музея могат да бъдат разгледани оръдия на труда, служещи за извличането на розово масло от XIX век до наши дни. Музеят се намира на ул. П. Р. Славейков № 8 в старата сграда на Института по розата.

Мрачен ден в Казанлък

Ежегодно в Казанлък се провеждат пищния Празник на розата. Намеренията на местната управа е фестивалът да добие национално значение. За първи път подобно събитие е имало през далечната 1903 г. Обичайно първите почивни дни на топлия месец юни са отредени за уханните събития, включващи розобер и розоварене, празнично шествие, конкурс за красота Царица роза, международен фолклорен фестивал, детски конкурс, фотопленер и велопоход.

В Стоте национални туристически обекта е включен един от музеите в Казанлък - Литературно-художествения музей „Чудомир“. Представено е творчеството и живота на един от най-талантливите български писатели и художници Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Музеят е архитектурен паметник на културата от национално значение. Именно там се провеждат традиционните Чудомирови празници. Тяхното начало е на 25 март – рождения ден на твореца.

В центъра на Казанлък

Заслужава посещение и Историческия музей Искра. Това е и един от най-старите музей в страната с над 70 000 експоната. Там е представено археологическото, историческото и етнографското наследство на казанлъшкия край. Специално място е отделено и за експозициите Нова и най-нова история. В сградата на градския музей се намира местната Художествена галерия. В залите й са показани шедьоври на българския иконопис, както и богата колекция скулптури и декоративно-приложни творби.

Заслужава посещение и Етнографския комплекс Култа, разположена в две реставрирани възрожденски къщи. Там са представени казанлъшките занаяти и обичаи. Сред забележителностите на града са родната къща Акад. Дечко Узунов, както и родната къща на проф. Ненко Балкански.

Тракийска гробница в Казанлък

В Казанлък се намира единствената в България и на Балканите Палата на физиката. Тя е със статут на филиал на Националния политехнически музей в София. Градът е с дълги традиции и завидни успехи, постигнати не и без усилията на местната Школа по физика и приложна математика, чиито възпитаници са чести първенци от международни олимпиади.

Уличка в Казанлък

„Перлата“ на града разбира се е Казанлъшката гробница. Тя е построена в края на IV век преди Христа. Включена е в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно и природно наследство. Гробницата е построена за тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно от войници, копаещи окоп през 1944 г. Откритите предмети, както и стенописите в гробницата са, с изключително висока историческа и художествена стойност. Казанлъшката гробница е част от 100 национални туристически обекта на България. Намира се на хълма Тюлбето край Казанлък.

Около Казанлък е разположена и Гробницата на Севт III. Тя е открита през 2004 година от великия професор Георги Китов. Гробницата датира от втората половина на V век преди новата ера. Екип археолози открива там изящна скулптура, която се счита за невероятно произведение на старогръцкото изкуство. Това е бронзовата глава на тракийския владетел Севт III, който през V-IV век пр. Хр. създава тракийския град Севтополис. В момента това древно селище е под водите на язовир Копринка. Една от най-запазените тракийски гробници се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера. Гробницата на Севт III се намира на около 1 километър от главния път между Казанлък и Шипка.

Около казанлъшкото село Овощник пък се намират минерални извори с доказани лечебни качества.

Казанлък отстои на 194 км от София и на 185 км от Бургас.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
маргарита
маргарита
22.12.2012 11:49
Като съдържание е добре, но намерете някой да погледне грешките... Какъв е този "Етнографски комплекс Култа" ??? Все пак е писано за евентуални гости на града...
0
0