Джаксън, Мисисипи

16.10.2011

Джаксън (Jackson) е град, разположен на територията на щата Мисисипи. Джаксън е столица на щата, както и най-населеният град на територията му. Градът е един от двата центъра на окръг Хайндс (Hinds). Другият център е град Реймънд (Raymond). Населението на града е 173 514 човека.Слоганът на Джаксън е Град с душа.

Преди хиляди години в местността, където днес е разположен град Джаксън, са живеели индианците Чоктау (Choctaw). Под влияние на правителството на САЩ те се съгласили да се преместят от родните си места на изток от река Мисисипи. Някои от индианците обаче останали по родните си места. След 1820 година европейците започнали да се заселват в района. Днес малкото останали потомци на индианците Чоктау обитават няколко индиански общности, които са в границите на щата. Най-голямата от тези общности е в Чоктау.

Един от първите европейци, които се заселили в бъдещия Джаксън, бил френският канадец Луи Ле Фльор (Louis LeFleur). Тогава местността станала известна като ЛеФльорс Блъф (LeFleur's Bluff). Той бил основан като столица на щата Мисисипи. През 1821 годинна генералната асамблея на Мисисипи изпратила Томас Хайндс (Thomas Hinds), на когото е кръстен окръгът, и още няколко човека, да се огледат за място, където може да бъде изграден град, който да е достойна столица на щата.

Абсолютният център на щата бил блато. Това накарало хората да търсят друго място, където да построят столицата на щата. Така те открили ЛеФльорс Блъф. Те докладвали на генералната асамблея, че мястото, което са открили, е красиво и с прекрасна вода, както и с река, по която могат да плават плавателни съдове. Генералната асамблея издала решение това да бъде столицата на щата Мисисипи.

Старата Капитолия на Мисисипи в град Джаксън

Град Джаксън носи името на генерал Андрю Джаксън (Andrew Jackson), седмият президент на САЩ. Градският план на града бил направен през 1822 година. Било решено в града да има паркове и открити зелени площи. През 1839 година град Джаксън бил мястото, където бил прокаран първият щатски закон за забраняване на омъжените жени да притежават лична собственост.

През 1840 година били прокарани железопътни релси. Въпреки че не бил много населен град, по време на американската гражданска война Джаксън се превърнал в стратегически център за производство на необходими вещи за Конфедеративните щати на Америка. През 1863 година силите на Съюза превзели Джаксън. Това накарало силите на Конфедерацията да бягат на север. Силите на Съюза изгорили основните сгради в Джаксън, който бил стратегически железопътен център на Конфедерацията.

Днес са останали някои следвоенни сгради в Джаксън. Една от тях е имението на губернатора, построена през 1842 година.

Друга такава сграда е старата капитолийска сграда, която служела за дом на законодателната власт на Мисисипи от 1839 до 1903 година. Днес тя е исторически музей.

В края на деветнадесети век градът се развил като транспортен център. През 1921 година градът бил залят от наводнение от Таун Крийк (Town Creek).

В началото на двадесети век градът започнал да се развива в икономическо отношение. Появили се луксозни сгради и градът станал център на политически срещи. През двадесетте години на двадесети век започнало трескаво търсене на нефт и природен газ в района на града. Многобройните опити за сондажи се оказвали напразни. Природен газ все пак бил открит.

Великата Депресия се отразила зле не само на града, а и на целия щат. По време на Втората Световна война в града било построено Кралското холандско военно авиацианно училище, след като нацистите окупирали Холандия. През 1941 година в базата тренирали всички холандски пилоти.

През шестдесетте години на двадесети век в град Джаксън се развило движението за граждански права. През септември 1967 година чренове Ку Клукс Клан бомбардирали синагогата в Джаксън, а през ноември взривили дома на равина.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати