Атънс, Джорджия

21.10.2011
Атънс, Джорджия

Атънс (Athens) е консолидиран град-окръг на територията на щата Джорджия (Georgia). Той се намира в североизточната част на щата. Университетът на Джорджия се намира в този университетски град и всъщност е причината за първоначалното разрастване на града. Населението на града е 115 452 човека.

Историята на града започва в края на осемнадесети век, когато е създадено търговско селище на бреговете на река Окони (Oconee), което се наричало Чедър Скоълс (Cedar Shoals). След време на мястото на това селище възникнал град Атънс.

През 1785 година Генералната асамблея на Джорджия получила дарение от Ейбръхъм Болдуин (Abraham Baldwin) за построяването на университета на Джорджия. През 1801 година комитет от борда на директорите на университета избрал място за построяване на университета върху хълм над Чедър Скоълс.

Тогава тази местност била част от окръг Джаксън (Jackson). През същата година били дарени още шестотин тридесет и три акра на университета. Те били дарени от Джон Милъдж (John Milledge), който кръстил местността Атънс на името на град Атина в Гърция.

Град Атънс се разраснал около университета на Джорджия. Първите кампуси на университета били дървени. През 1804 година, когато първите випускници напуснали университета, в Атънс имало три къщи, три магазина и още няколко сгради.

Първата постоянна структура на университета на Джорджия и град Атънс бил колежът Франклин, кръстен на името на Бенджамин Франклин (Benjamin Franklin). Днес тази тухлена сграда се нарича Старият колеж.

Атънс официално бил признат за град през 1806 година. Университетът и градът се разраствали, били построени и заводи за преработка на памук.

Град Атънс - Атина в Джорджия

През 1833 година група бизнесмени от Атънс, които вече изнемогвали от постоянното засядане по калните пътища, построили една от първите в Джорджия железопътни линии. Тя свързвала Атънс с Огъста (Augusta) и до Мартасвил (Marthasville), който днес е Атланта.

По време на американската гражданска война Атънс се превръща в производствен център за нуждите на военните. През 1872 година бил избран първият кмет на град Атънс.

В града пристигнали много освободени роби. Много от тях били привлечени от възможностите за обучение и работа. Тяхната общност била обслужвана от три специални вестника.

През 1881 година била основана полицията, както и обществените училища в града. През 1882 година се появили и телефонните услуги. Павирането на улиците стартирало през 1885 година.

През 1904 година градът коренно се променил. В него живеели много професионалисти от висок клас, бил построен театърът Мортън Билдинг (Morton Building), където гастролирали известни чернокожи музиканти като Луис Армстронг (Louis Armstrong), Каб Калоуей (Cab Calloway) и Дюк Елингтън (Duke Ellington).

През 1907 година пионерът в авиацията Бен Епс (Ben Epps) става първият пилот на щата Джорджия. Мястото, откъдето излетял, след това се превърнало в летище Атънс-Бен Епс.

През 1908 година била издигната първата висока сграда в града – седеметажната сграда на Южната застрахователна компания.

По време на Втората световна война флотата на САЩ изгражда нови сгради и павирани пътища.

През 1961 година в Атънс се превръща в един от центровете на движението за граждански права. Тогава двама афро-американци стават първите чернокожи студенти в университета на Джорджия. Три години по-късно градът става известен с убийството на офицера от запаса Лемуел Пен (Lemuel Penn), който бил афроамериканец. Убил го служител на газостанция.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати