Дин-ле-Бен

09.01.2012
Дин ле Бен, Франция

Френският град Дин-ле-Бен (Digne-les-Bains), известен и само като Дин (Digne) е с население от над 17 000 човека. Дин е столица на департамента Алп-де-От-Прованс (Alpes-de-Haute-Provence).

Градът завинаги е белязан от ерата на Средновековието. В този град е спирал понякога, за да се наслади на обяда си, император Наполеон. Град Дин е популярна туристическа дестинация за любителите на красивите сгради и романтиката от цял свят. Сред атракциите на града са прочутите термални бани, които са и причина за втората част на името на града.

Горещите извори на Дин-ле-Бен са използвани от времената на античността. След като римляните напускат града, популярността на баните, издигнати покрай горещите извори, замира. Днес туристите са привлечени от модерните бани, изградени през 1982 година, които се намират до река О-Шод (Eaux-Chaudes). Градът се гордее с осем горещи извора и един студен, които извират от възвишенията на Сен Панкарас (St Pancarace).

Водата, която е с температура четиридесет и два градуса, съдържа полезни минерали като калций, варовик, много други минерали и е леко радиоактивна. Баните се препоръчват на хора, които страдат от проблеми на дихателните пътища, както и на хората, които страдат от ревматизъм. В Дин-ле-Бен се отглежда много лавандула, градът е известен с това.

През първи век от новата ера Дин, който тогава е бил известен като Диния (Dinia), е бил главно селище на Бродионтите (Brodiontii), които били победени от император Август (Augustus).

През шести век били издигнати укрепления заради честите набези на варварите. В днешно време голяма част от укрепленията е изчезнала, само тук-там могат да се видят останки от величието на бившите укрепления.

Градът пострадал сериозно от Войните на Религията. През периода от 1562 до 1595 година той бил разрушаван и жителите му били избивани. Населението, което успяло да оцелее след войните, почти изцяло било унищожено от епидемия от чума през 1629 година. От болестта загинали осемдесет и пет процента от жителите на града.

През 1851 година селяни се вдигнали на бунт срещу Наполеон Трети, който окупирал града, защото решил да го превърне в седалище на своето провинциално правителство.

Сред забележителностите на града е домът-музей на Александра Давид-Ноел (Alexandra David-Neel). Тя се прочула с това, че през 1924 година успяла да проникне в забранения по онова време за европейците Тибет и да живее там два месеца като просякиня. След това тя се завърнала в Дин и живяла в града до края на дните си. Пътуването до Тибет повлияло толкова добре на Александра Давид-Ноел, че тя починала, след като отпразнувала сто и първия си рожден ден.

Музеят на религиозните изкуства се намира в параклис. Той представя интересни експонати, свързани с историята на религията и на изкуството на построяването и изографисването на храмове.

Музеят Гасенди (Gassendi) се намира в хоспис от деветнадесети век. Това е старият градски музей на Дин. В него са представени археологически артефакти, предмети, свързани с историята на региона, научни обекти, както и ценни платна, сътворени от френски майстори.

Музеят на войната се намира на площад Паради (Paradis) и в него могат да се видят интересни предмети, свързани с различните френски войни.

Най-големият геологически парк в Европа е разположен до град Дин. В него е събрана впечатляваща колекция от фусили. Паркът се простира сред живописни водопади и потоци. Сред древните фусили могат да се видят живи аквариумни тропически и средиземноморски риби. В парка има място, наречено Градината на пеперудите, което привлича много посетители, най-вече деца.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати