Котор

25.02.2013
Котор

Град Котор е център на община Котор, югоизточната част Черна гора. Той е крайбрежен град, разположил се в известният Которски залив.

Заливът на Котор (Boka Kotorska)е сред най-дългите и дълбоки заливи в Адриатическо море. Которският залив е наричан често и Европейският южен фьорд.

Старото средиземноморско пристанище на град Котор е обградено от вековни крепостни стени, които заедно с пристанището на града, са обявени от ЮНЕСКО за паметник на националната култура и история.

Котор, Черна гора

Историята на града ни връща 2000 г. назад в миналото. За всичките тези години мощните стени на Котор са предпазили архитектурните забележителности на града от разруха и унищожаване по време на различните войни и походи. Единствено земетресенията са успели да нанесат нищожни щети върху сградите.

Със строежа на забележителните крепостни стени се заемат венецианците през 15 в. В течение на векове стената се подсилва и чак през 19 в. тя придобива вида, в който може да се види в момента. Тя е дълга 4.5 километра и достига височина от 20 м. На връх Сан Джовани тя е на 260 м. надморска височина. Облите й наблюдателни кули са разположени на важни стратегически места около града.

Залива на Котор

Природното пристанище на Котор предлага допълнителна защита на града още от 3 в.сл.Хр. Градът бил навсякъде известен със своето пристанище, кораби и капитани.

През периода 1420-1797 Котор и околностите му са принадлежали на Венеция, което личи от запазилата се стара венецианска архитектура. Владетели на града са били за известно време и австрийци, хървати, унгарци, сърби и босненци. Още по-назад във времето, през 998-999г. градът е бил превзет от цар Самуил и бил включен в състава на Първото българско царство.

Пристанището на Котор

Днес Котор е населяван от около 13 500 жители, които се изхранват главно от туризъм. Немалка част от жителите му са се разположили в старата част на града.

Старият град е достъпен от три места. Главната порта на пристанището, наричана Морска порта или Главна порта (Morska Vrata или Glavna Vrata)е построена през 1555 г. От нея се излиза директно на площада на града, над който се извисява Часовниковата кула (Gradska Kula), чието строителство започва през 1602 г.

Северната порта (Sjevernaja Gradska Vrata) е разположена на река Скурда, а Южната порта (Juzna Gradka Vrata)на езеро, захранвано от подземни извори.

Забележителности в Котор и около него:

- Замъкът "Драго", построен през 12 в., който е най-старият замък в историята на Котор.

- Католическата катедрала "Св. Трифон", изградена през 12 в., която има уникален олтар.

- Църквата "Св. Лука" от 12 в.

- Църквата "Св. Никола" от 1900 г.

- Цитаделата

- Руините около "Сан Джовани", намиращи се на около 1 час път от Котор.

Ако планирате почивка в Котор трябва да знаете, че тук се провеждат и много културни и спортни мероприятия. През февруари има Карнавал на Котор, през май се провежда състезание по катерене, през юни има дни на Младежкото кино и на филмовото изкуство под вода. През юли се празнуват дните на Детския театър, завършващи с фойерверки, и започва Музикалния фестивал.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати