Самара

07.03.2013
Самара

Самара (Samara) е руски град с население от над 1 200 000 души. Град Самара е разположен на река Волга, точно където в нея се влива река Самара. Градът е административен център на едноименната област и представлява мощен транспортен, икономически и културен център.

Още от единадесети век на мястото, където днес се намира Самара, е имало селище.

Самара възниква официално през 1586 година като охранителна крепост. Тя се нарича Самарско градче и е построена с цел отбрана от нападатели. Освен това крепостта била разположена на важно стратегическо място и чрез нея можело да се контролира цялата територия на средното течение на река Волга.

В крепостта живеели военни, които охранявали укреплението. Днес на мястото, където навремето се е намирала крепостта Самарско градче, е разположен площадът Хлебная.

Ракета в Самара

В края на седемнадесети век крепостта, около която вече се било разраснало селище, получила статут на град. Този град станал една от военните гранични бази. Самара станал известен и като търговски център.

През осемнадесети век градът става част от Казанската (Kazanskaya) губерния и в него има над двеста жилищни сгради. По това време обаче е превзета от селски въстаници. След няколко години е издигната сградата на Самарския съд и други административни сгради.

В средата на деветнадесети век руският император Николай Първи създава Самарската губерния с център – град Самара. По това време в града живеят над 14 000 души, а в края на века в Самара живеят почти 100 000 души. Самара се превръща в силен земеделски и търговски център, тук се провеждат много панаири.

Самарското пристанище става известно като едно от най-натоварените. С построяването на железницата в края на деветнадесети век Самара се разраства и модернизира. През 1935 година градът е преименуван на Куйбишев. През 1991 година отново си връща старото име.

След Втората световна война Самара се превръща в най-мощния промишлен център на бившия Съветски съюз (Soviet Union). Създават се авиационни и космически предприятия, произвеждат се космически ракети.

Самара, Русия

В началото на двадесет и първи век в Самара много се строи и липсата на стратегия в това отношение предизвиква срив на архитектурния стил на града. Въз основа на това се замразяват редица строителни обекти – в това отношение Самара е на едно от челните места в страната по брой замразени строителни обекти.

В Самара има много храмове на различни вероизповедания. Най-старата църква е била построена през шестнадесети век, но не се е запазила. Една от най-красивите църкви е катедралата, която носи името на Христос Спасител, построена в средата на деветнадесети век.

Тази катедрала е издигната за прослава на император Александър Втори, който по чудо се разминал със смъртта от ръцете на терорист. В града има православни, протестантски, католически и арменски църкви, има синагоги и джамии. В Самара действа женски манастир.

В града има много музеи - над 20. Самарският художествен музей съхранява голяма колекция от платна на самарски художници, както и на много известни руски автори от цялата страна.

Сред интересните музеи е бункерът на Сталин (Stalin), който се намира под 30 метра земя и бетон. Космическият музей на Самара съхранява богата колекция от предмети, свързани със създаването на ракети. Сред интересните музеи са зоологическият Самарски музей, както и Самарският музей на футбола.

В града действа държавен цирк, построен през 1969 година. Туристите не пропускат да посетят зоопарка на Самара, възникнал през 1992 година.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати