Авила

19.03.2013
Авила

Град Авила се намира в регион Кастилия и Леон, Централна Испания. Той е столица на едноименната провинция и е обитаван от около 50 000 жители. Известен е със средновековните си крепостни стени, които са под егидата на ЮНЕСКО, както и като родно място на майка Тереза, патрон на цяла Испания.

Град Авила е предпочитана туристическа дестинация за хората, любители на културните и архитектурни исторически забележителности. Той има запазена автентична средновековна атмосфера, на фона на която изпъкват средновековните крепостни стени, множество църкви, манастири и дворци.

Авила Гледка

Смята се, че първите обитатели на днешната територия на град Авила са били келтски заселници от племето ветони. Това се случва някъде около 5 в. пр. Хр., преди появата на римляните. Запазени са каменни статуи от бронзовата ера, които могат да бъдат разгледани в музеите на града. От този период се запазва и името на града, което първоначално е било "Обила", означаващо в превод "Висок хълм".

Следва период на непрекъсната смяна на неговите управници, като се редуват маври и християни. След 11 в. Авила става притежание на християните и се започва строежа на крепостната стена, която превръща Авила в стратегически център, предпазващ столицата Толедо. Освен с нея градът придобива голяма популярност като туристическа дестинация и заради живялата тук през 16 век Тереза Авилска. Тя е основателка на Ордена на кармелитките и е погребана в Авила, което го превръща в поклонническо място за пилигримите.

В началото на 16 век, когато се появява майка Тереза, Авила бележи голям разцвет и се превръща в център на католическия мистицизъм. По-късно обаче през 17 век градът е занемарен и в него за дълго време остават да живеят само около 4000 души.

Днес Авила е сред често желаните туристически дестинации в Испания, най-вече заради множеството архитектурни забележителности, които могат да бъдат посетени. Той е и един от градовете, в които има запазени най-голям брой романски и готически църкви.

Забележителности в Авила:

Авила Стени

- Крепостната стена, която е обявена през 1985 г. за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Тя има внушителни размери, като дължината й е повече от 2500 метра. Строежът й започва през 11 в. и завършва през 14 в., заемащ площ от 31 ха. Авилската крепостна стена има 88 полукръгли кули и 9 врати и е най-голямата украсена крепостна стена в света;

- Катедралата "Салвадор де Авила", която е построена през 11-14 век по модел на базиликата в Сен Дьони. Тя се намира зад стените и със своя суров вид и двете й масивни кули изглежда като крепост. Това е първата готическа катедрала в Испания. В нея се намират много интересни картини и скулптури, както и произведения на Хуан де Арфе от втората част на 16 век;

- Манастира Сан Хосе, който е построен през 1562 година, но най-забележителната му част е църквата от 1607 г. В него можете да видите ценни реликви на Тереза Авилска;

- Църквите Сан Висенте, Сан Педро и Сан Сегундо, които са гордост на местното население. Те датират от 12 в. и 13 в. и са истински шедьоври на римското изкуство.

Авила е лесно достъпна туристическа дестинация, тъй като се намира в близост до Сеговия и на около 115 км. от Мадрид. Най-добрият сезон за посещение на града е през летните месеци, защото е разположен на 1117 м.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати