Град Берат, Албания

23.04.2013
Берат

Град музей Берат (Berat), известен още като Берати (Berati), се намира в южната част на Албания и е с население от над 70 000 човека. Берат, който е разположен в близост до река Осуми (Osumi), е известен също така и като градът на хилядите прозорци.

Това негово име се дължи на факта, че къщите са като кацнали една върху друга, а всяка една от тях има много по-голямо количество прозорци, отколкото къщите в който и да е друг град. Град Берат е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Град Берат се намира в близост до планината Томори.

Градът-музей се намира на неголямо разстояние от Тирана (Tirana). На територията, където днес се намира град Берат, е имало селище още през четвърти век преди новата ера. Два века преди новата ера градът е бил превзет от римляните.

Берати

През девети век градът е бил покорен от воините на българския цар Симеон (Simeon). Той дал на града името Белиград, и след време то било трансформирано в съвременното му име – Берат.

До единадесети век Белиград е бил част от царство България. През тринадесети век Берат става част от Византийската империя, а през петнадесети век е превзет от османските войски. Берат продължил да е част от османската империя до началото на двадесети век. В Берат са се запазили красиви образци на османската архитектура.

Градът, който е един от най-старите градове на територията на Албания, е получил статута на град-музей през 1961 година. Това се дължи на факта, че в града има над двеста исторически паметника. Сред тях са красиви джамии, построени през периода от четиринадесети до деветнадесети век.

Град Берат

За основна забележителност на града се смята цитаделата Берат, която е издигната през тринадесети век. Тя се извисява величествено над града. Туристите не пропускат да я посетят и тя е любимо място за провеждане на сватби. В цитаделата се намират няколко старинни храма, а също така и исторически музей, в който се съхраняват ценни експонати от различни периоди.

В града-музей Берат могат да се видят интересни музеи. Сред тях са музеят на етнографията и музеят на иконописите, както и музеят на народните изкуства. Някои от жилищните сгради в град Берат са на по няколкостотин години. Всяка от различните култури е оставила свой отпечатък върху архитектурните паметници на града.

В града се намира църквата на Света Мария, създадена през тринадесети век, а красивите й фрески са направени през шестнадесети век. Църквата на Светата Троица е издигната през четиринадесети век, а църквата на евангелистите е създадена през шестнадесети век. През осемнадесети век в Берат е издигната катедралата на Богородица, която е известна с разкошния си дървен иконостас, създаден през деветнадесети век.

Туристите не пропускат да посетят Оловната джамия, която е издигната през шестнадесети век, както и Кралската джамия, построена по същото време. По това време е построена и църквата Свети Михаил, която е една от най-красивите църкви в града.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати