Асизи

27.03.2013
Град Асизи

Град Асизи се намира в провинция Перуджа на област Умбрия, Италия. Малкият китен град е разположен в подножието на връх Субасио и е известен поклоннически център, особено за католиците, тъй като в него е роден и погребан Свети Франциск от Асизи. Населяван е от около 27 000 души, които превръщат ежедневието в него в спокойно и тихо кътче. Градът разполага с богато историческо минало, което личи в множеството архитектурни постройки, църкви и дворци, които са обект на голям интерес от страна на туристите.

Историята на Асизи започва през 1 в. пр. н. е., когато на територията на днешния град се заселват първите жители от племето умбри. По-късно из тези земи се заселват римляни, от които остават запазени крепостните стени, амфитеатърът и форумът. През 545 г. Асизи е разрушен от остготите, а малко по-късно преминава към Ломбардия и херцогство Сполето.

Асизи Гледка

Градът започва да процъфтява и отдавна надхвърлил рамките на крепостните си стени, получава своята независимост. През Средновековието продължава да се развива, но с леко отслабнали темпове, тъй като се превръща в арена на вечните битки с останалите градове-държави. Започва да бележи отново разцвет през Ренесанса, а след погребването на Свети Франциск в града, се превръща в религиозен център на католическите поклонници.

Асизи е известен и със своите традиционни бродерии, които се отличават от останалите с това, че се бродират фона и очертанията на обектите, а те самите остават непопълнени. Тази практика датира още от 13 в. и на много места ще имате възможност да си купите по някоя декоративна покривка за спомен от града.

Асизи Базилика Свети Франциск

В историческият център на Асизи днес има множество архитектурни обекти, които заради своята значимост и красота са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Ето само някои от интересните места, които можете да посетите:

- Централният площад на града, на който са разположени римския форум, храмът на Минерва, кулата, фонтанът, градската зала и пинакотеката;

Асизи Църква

- Базилика Свети Франциск Д`Асизи, която е съставена от голяма и малка църква, които са изградени една върху друга. Тя е включена в списъка на Юнеско световното културно наследство. Тя се състои от две църкви-голяма и малка, изградени една върху друга. В малката църква най-впечатляващи са фреските, дело на Чиамбуе и Джото, а в голямата фреските от Джото пресъздават сцени от живота на Свети Франциск от Асизи, който днес е патрон на Италия. През 1997 г. районът на Умбрия е сполетян от две силни земетресения, които нанасят сериозни щети и на базиликата;

- Катедралата на Сан Руфино, която е изградена в романски стил. Навремето тук е имало римски воден резервоар и част от катедралата е построена върху него. Интериорът й е оформен в готически стил през 16 в. В катедралата се намира гробът на Света Клара;

- Замъка Рока Маджоре, който със своите внушителни размери е вдъхвал в продължение на векове силен респект сред местните жители. Построен е по поръчка на кардинал Арборноз през 1357 г., но е дострояван по време на папите Пий Втори и Трети;

- Множеството църкви, сред които по известни са Дева Мария на ангелите и Голямата Света Богородица.

За българите интересен факт от живота в Асизи е че тук се е състояла сватбата на цар Борис Трети с принцеса Джована ди Савоя. Събитието, на което присъстват почти всички европейски монарси, се случва през 1930 г., но за него се говори и днес. За този исторически момент в живота на иначе тихото градче свидетелства главния булевард, който и днес гордо носи името GIOVANNA DI SAVOIA, REGINA DEI BULGARI, което в превод означава Йоанна Савойска, царица на българите.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати