Ла Специя

24.07.2013
Ла Специя

Италианският град Ла Специя (La Spezia) е пристанищен център в северната част на страната. Той е административен център на Специя, област Лигурия. Със своите под 100 000 души този малък италиански град ще остави незабравими спомени у Вас.

Старинната италианска архитектура, съчетана с къщи в стил арт нуво, красивите павирани алеи, обрасли с буйна зеленина и най-вече главозамайващите гледки към морето са основна причина да се спрете на Ла Специя, който освен това се намира в близост до Флоренция, Пиза и Портофино. Терасовидното разположение на града, стръмните брегове и оцветените в розово, жълто, златисто и керемидено сгради ще Ви заредят с положителна енергия, а многобройните уютни хотелчета с невероятни гледки към морето ще Ви дадат възможност да се отдадете на заслужен отдих.

Въпреки че Ла Специя не е толкова популярна дестинация и не може да се сравни с големите градове като Рим и Флоренция, той предлага на своите посетители необичайно красиви гледки. Не е странно, че такива известни писатели като Байрон, Данте, Шели и Жорж Санд са търсели вдъхновение сред красивата природа на Ла Специя, поради което заливът на града е известен и като "Заливът на поетите".

Районът около Ла Специя е обитаван от древни времена, но истинската му история започва едва през 1797 г., когато тук пристига Наполеон Бонапарт. Дотогава заливът е представлявал малко затънтено селце, никому неизвестно и обитавано от по-малко от 3000 души. Императорът бил толкова възхитен от прекрасното вътрешно пристанище и го обявил за едно от най-красивите в света.

Впечатление му направило и стратегическото местоположение на Ла Специя, който по време на Втората Световна война се превърнал във важен спасителен бряг за евреите, успели да оцелеят в концентрационните лагери. Много от тях и днес си спомнят с умиление за града, от който са поели към Палестина, за да започнат своя нов живот.

Най-голямо развитие Ла Специя търпи през втората половина на 19 в. благодарение на влиянието на известната фамилия Савойски. Голяма част от архитектурните забележителности в града са именно от този период.

Ла Специя, Италия

Днес Ла Специя е модерен и оживен град, който разполага с едно от най-големите търговски и военни пристанища в Италия. Той контрастира на околните крайбрежни селца със своите красиви павирани алеи, над които се издигат вековни палми. Разхождайки се по тях ще имате възможност освен да се насладите на красивите морски гледки и да усетите полъха на планината, тъй като в далечината се подават обрасли със зеленина хълмове и стръмни канари.

Впечатление в Ла Специя правят пръснатите из центъра съвременни паметници, оцветени в ярко червено. Те имат формата на хора и животни и със своя наситен цвят придават особено приятна атмосфера на града. Можете да разгледате класическите италиански забележителности, като параклиси, църкви и красиви имения, да се разходите до величествения замък Сан Джорджо, датиращ от 13 в., или да посетите Обществените градини.

Възможностите за настаняване в града са безброй, но най-приятни са хотелите, предлагащи гледка към морето. В тях ще можете на спокойствие да се наспите, а сутринта да Ви посрещне с чуруликането на птиците и чистия въздух, долавящ се от морския бриз.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати