Торе дел Греко

17.06.2013

Торе дел Греко (Torre del Greco), известен и като Градът на коралите, е град, разположен в Западна Италия. Със своето население от около 90 000 души той е сравнително голям град за разбиранията на италианците. Разположен е в провинция Неапол, регион Кампания, до величествения вулкан Везувий и в непосредствена близост до град Неапол.

Някога жителите на града са се наричали "коралина", тъй като по бреговете на Тиренско море е имало голямо изобилие от корали. Торе дел Греко впечатлява своите посетители с незабравимите морски гледки, красивата околност на планина Везувий, прелестните луксозни вили, вкусната кухня и пясъчните плажове.

Град Торе дел Греко

Не е ясно точно кога Торе дел Греко се оформя като селище, но се предполага, че по време на Древния Рим той е бил предградие на Херкулан. Това няма как да бъде доказано, тъй като през 79 г. намиращият се наблизо вулкан Везувий изригва и опустошителната лава помита почти всичко след себе си. Голяма част от близките селца, както и самият град, са напълно разрушени. По това време на мястото на днешния град се създават две села - Копа и Каластра, а съвременното име Торе дел Греко се появява през 1015 г.

През средните векове Торе дел Греко става част от Кралство Неапол, с което започва неговото бурно развитие. Тогава той се превръща във важен търговски център и трети по важност в района след Неапол и Фоджа. Особено голяма популярност придобива през 16 в., когато тук много от италианските аристократични семейства започват да издигат луксозните си вили.

Заради излаза си на море Торе дел Греко става основна туристическа дестинация, а откритото по бреговете му голямо богатство на корали само усилва интереса към него. През 17 в. градът става основен производител на бижута от корали, предимно червени, както и уникални брошки с камеи.

Особено тежки изригвания на Везувий се случват през 1631 г. и през 1794 г. Най-катастрофално е последното изригване, при което целият исторически център на града е погребан под 10 метра лава.

Сред основните атракции и забележителности на града се откроява дворец Матерацо, който днес е превърнат в танцова школа. Задължително посетете манастира Джоколанти, енорийската църква Санта Кроче и църквата Сан Мишел, датираща от 17 в. Интерес за хора от всички възрасти представлява Музеят на коралите, който е сред най-посещаваните туристически атракции в града.

Ако сте почитатели на природата, се качете на кабинковия лифт, водещ към върховете на Везувий и се насладете на гледките, които се предлагат от него. Така ще можете да погледнете Торе дел Греко от високо, както и да стигнете до самия кратер на вулкана.

Особено тържествен е градът на 8 декември, който е обявен за Ден на непорочното зачатие и раждането на Дева Мария. Култът към Богородица датира от 1500 г., но става особено засилен след изригването на Везувий през 1861 г. Тогава гражданите на града с ужас се втурнали в базиликата на Дева Мария, за да молят за спасение и като по чудо лавата не успява да стигне до града.

Въпреки огромните разрушения, последвали от предизвиканото земетресение, местните жители силно вярват във възможностите на своята икона и всяка година на 8 декември показват почитта си към нея.

По улиците на Торе дел Греко преминава пищно шествие, в което централно място заема "триумфалната носилка" на Дева Мария, която е обсипана с нейни статуи. Този празник е най-почитаният в града, затова въпреки, че е зима, не се колебайте да посетите града именно тогава.

3.5
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати