Вила Нова ди Гая

02.07.2013
Вила Нова ди Гая

Португалският град Вила Нова ди Гая(Vila Nova de Gai) е едно от скритите съкровища на Португалия. Често туристите търсят или по-усамотените острови на тази страна или веднага запазват билети за скъпите хотели в Лисабон. Със своето население от около 180 000 души Вила Нова ди Гая се нарежда на трето място по големина в Португалия.

Той може да Ви предостави чудесни възможности за отдих, тъй като е разположен на левия бряг на река Дору на брега на Атлантическия океан и не е нито прекалено тих и скучен, нито прекалено шумен и забързан град.

Вила Нова ди Гая получава статут на град на 28 юни 1984 г., но и днес често е считан за предградие на Порто - северната столица на Португалия. Известен е най-вече с две неща - с отличното си вино и с уникалният лифт, с който можете отвисоко да разгледате историческата част на града.

Пътуването отнема около 5 минути, през които можете да се насладите на панорамни гледки към реката, към дървените лодки, плаващи по нея, към прелестните сгради на града и към известния двуетажен мост, проектиран от Густав Айфел, който свързва Вила Нова ди Гая с Порто.

Самият мост е дълъг 172 метра и има формата на ажурна арка. Ако имате възможност преминете и по него, защото освен за преминаването на превозни средства, той разполага и с пешеходна част.

Въжената линия води нагоре в планината до красив манастир, който е сред забележителностите на града. Оттук се разкрива прекрасна гледка към Порто, от която се разкриват керемидените покриви на къщите, които в далечината изглеждат като кукленски къщички и към гъстата мрежа от тесни улички, водещи далеч в безкрайността. Цената за ползване на лифта е 8 евро, но ще се убедите, че преживяването наистина си струва.

Вила Нова ди Гая е главно пристанище за износ на вино. Тук освен че ще можете да пробвате първокачествени вина, ще можете да разгледате и безброй винени магазини и впечатляващи изби. Именно тук, а не в Порто, както мнозина погрешно смятат, се намират най-известните винарски изби в Португалия.

Вила Нова ди Гая, Португалия

Вила Нова ди Гая заема има стратегическо местоположение и още в древни времена е бил населяван от различни племена. Съвременният град възниква през 1255 г. и населението му веднага се ориентира към лозарството. Силно застъпено е и производството на керамика, хранителни стоки, текстил и корк.

В града можете да посетите Музея на виното, който се намира в избите на фирмата Sandeman. В него ще научите всичко за историята на напитката и нейното производство, бутилиране, етикетиране, рекламиране и продажба.

Интерес представлява и Музеят Teixeira Lopes, в който можете да разгледате множество творби на майстори, творили през 20 в. Освен богата колекция от картини и статуи, ще видите и изделия от порцелан и слонова кост, декоративни предмети и сувенири, маски от Конго, дори и едни от най-старите билярдни топки.

Можете да посетите Вила Нова ди Гая по всяко време на годината, защото климатът на Португалия е доста мек. Ако искате да се порадвате и на вълните на океана обаче, е добре да изберете месеците от май до октомври.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати