Потоси

26.08.2013
Потоси

В Боливия се намира един забележителен град, който се е превърнал в легенда заради няколко свои характеристики. На първо място това е неговото разположение. Намира се на почти 4000 м. надморска височина, което го превръща в най-високо разположения град в света.

На второ място той е легендарен заради сребродобива си в миналото, поради което целият район наоколо е бил най-големият индустриален комплекс в света. И на трето - в него има толкова много забележителности, че отдавна се е превърнал в туристическа атракция. Заради своята значимост през 2001 г. градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Това е град Потоси (Potosí), разположен недалеч от Сукре в южната част на страната. Той е столица на департамент Потоси и е населяван от около 140 000 души. Заобиколен е от красивата природа на Андите, предлагаща незабравими пейзажи. Най-популярен е обаче с богатата си история и забележителностите, които може да предложи на своите гости.

Тук се намира Cerro Rico със своите залежи на сребро. В превод името й означава Богатата планина. С помощта на хидравлична апаратура от нея се е извличала сребърна руда, която довежда до бързото забогатяване и развитие на целия регион.

Град Потоси

Сложната система от водопроводи и изкуствени басейни, служещи за набавянето на вода на населението, се е запазила непокътната и до днес и е основна атракция в града и околностите му.

Историята на Потоси започва с откриването на първите залежи от сребро. Официално е признат за град през 1546 г., а в началото на 17 в. вече е водещ център-находище на сребро. Веднага населението му нараства, достигайки до 150 000 души. С течение на времето обаче залежите на ценния метал започват да се изчерпват, което довежда до спад на населението, което в най-критичния момент наброява едва 8000 души. С настъпването на 20 в. се откриват залежи от калай, което отново примамва голям брой хора в града, който постепенно започва да се разраства.

Потоси, Боливия

Възможностите за изкарване на свободното Ви време из града са безброй. Освен да се разходите из мините в Cerro Rico задължително е да посетите къщата Ла Кaса де ла Монеда, функционираща като музей.

В нея ще разберете за първия монетен двор в града и ще имате възможност да разгледате изключителна експозиция на златни и сребърни монети. Обърнете внимание на произведенията на изкуството и най-вече на картините от колониалната епоха.

Има няколко църкви в Потоси, които заслужават вниманието Ви. Посетете църквите Сан Лоренцо и Сан Бенито. Първата датира от 17 в. и в нея най-впечатляващи са дървените гравюри на метисите, докато втората е известна най-вече с красивата барокова дърворезба на входната си врата.

Сред забележителностите на Потоси няма как да не попадне и катедралата на града, която датира от 1600 г. Тя има доста запазен вид най-вече заради направената през първата половина на 19 в. реконструкция.

Ако сте любители на музеите посетете музея Сан Франциско и музея Санта Терез. В Сан Франциско ще можете да разгледате шедьоври на религиозното изкуство, а в Санта Тереза най-вече творби на Melchor Perez de Holguín.

Можете да посетите Потоси по всяко време на годината, но имайте предвид, че климатът тук е планински и без значение дали е лято е задължително да си вземете и по-топли дрехи за прохладните вечери.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати