Куско

20.11.2013
Куско

Куско (Cuzco) е основната цел на всички пътници в Перу. Тук се е намирала древната столица на инките, строена в продължение на 20 години от 50 000 индианци. Градът е разполагал с величествени храмове и огромни каменни дворци.

В Куско започва историята на Великата империя на инките и тук тя завършва, когато през 1572 г. на градският площад е бил обезглавен последният от владетелите на инките. Това е причината градът да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и да се радва на голям интерес от страна на всички посетители на страната.

Според повечето учени името Куско, преведено от езика на кечуа, означава Центъра на Земята. Те не са познавали други страни и други народи и е възможно да са вярвали, че тяхната столица се намира на пъпа на целия свят. Според друга версия името Куско се свързва с религиозните жертвоприношения, които се провеждали в столицата. Тук са се намирали всички основни храмове, в които за да омилостивят своите богове инките са изпълнявали различни церемонии.

Историята на Куско е свързана със завоеванията на инките. Те са индианци от племето кечуа, които първоначално обитавали планините на Перу. През 12 в. решили да разширят териториите си и поели на север. Според легендата мястото, което избрали за своя столица, им било посочено от бога Инти. Куско е един от най-великолепните паметници на тяхната култура.

Той е бил един проспериращ град с великолепни храмове, площади и величествени къщи на богатите членове на кралското семейство. Реката Сафи е прекосявала централния площад, разделяйки града на Долен и Горен.

В центъра на града се издигал Храмът на слънцето, покрит с дебели златни плочки. Интериорът му бил позлатен и заобикалящите го градини, трева и цветя също били от злато. Имало е улица, изцяло постлана със сребърни плочи. Това е, което са писали за града невярващите на очите си испанци, когато са стигнали до тук.

Куско, Перу

Възползвайки се от разединението, което по това време съществувало в държавата на инките и използвайки изградените от тях пътища, които са били най-развитата пътна инфраструктура за времето си, испанските завоеватели превземат териториите им, спирайки по този начин развитието на тази цивилизация. Повечето градове са разрушени. Такава е съдбата и на Куско.

Постепенно завоевателите променят облика на града, превръщайки останалите от инките конструкции в свои сгради. Днес испанските къщи, които се виждат в съвременния град Куско, са построени върху основите на стари сгради и с камъни, останали от храмовете на инките. Така модерният Куско се е превърнал в смесица характерната за Андите архитектура и традиционната испанска колониална архитектура. Това се наблюдава не само в строителството на града, но и в културата на неговите жители.

Можете да посетите древната столица на инките по всяко време на годината. Въпреки че от нейното богатство не е останало много, от това което ще видите ще научите много за някогашното й величие. Освен това от Куско започват и най-известните и интересни екскурзии до Мачу Пикчу, Свещената долина на инките, Пътят на инките и много други.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати