Мадаба

12.01.2014
Мадаба

Йордания, разположена в сърцето на Близкия Изток, е място където историята, религията и културата са неизменно преплетени. В нея има безспорно много интересни градове и райони за разглеждане, но може би най-популярния маршрут из Йордания е т.нар. Царски път. Той е на възраст от около 5000 години и започва от столицата на държавата, продължавайки в южна посока през много исторически забележителности. Първият град след Аман е Мадаба (Madaba), познат като Градът на мозайките. Този изключителен град се е превърнал в една от най-предпочитаните туристически дестинации, въпреки честите конфликти в Близкия изток.

Няма историк, който да не е мечтал да отиде поне веднъж в Мадаба - град с древна история. Той е особено популярен обаче заради своите неповторими византийски мозайки, а главна негова атракция е мозаечната карта, съхраняваща се в източноправославната църква "Св. Георги". По своята същност тя е изключителна, тъй като дава ценни напътствия и сведения за светите места в Йерусалим.

Въпреки че картата датира от около 560 г., тя и изненадващо точна. Някога се е състояла от над 2, 3 млн. цветни камъчета, подредени върху платно с размери 6 на 15 м. За съжаление днес голяма част от камъните са изгубили някогашния си вид, но дори и сега изследователите се възхищават на точността ѝ. Много участъци от мозайката са обозначени дори с намиращите се на показаните територии долини и хълмове, големи градове и малки селца.

Тази прецизност е изключително изненадваща, тъй като картата проследява маршрута чак до делтата на река Нил. Всичко е обозначено с букви и на мозайката се виждат дори такива подробности като мостове. Има и множество изображения на растения, животни и плавателни съдове. Изключително добре е запазен детайл, показващ вливането на река Йордан в Мъртво море. Друг изумителен факт е, че картата показва освен светите места в Йерусалим и други свещени пътища и храмове за преклонение, намиращи се в Близкия Изток.

Освен да разгледате самия град Мадаба и неговата прелестна църква "Св. Георги", можете да се разходите и до красивата планина Небо, която се намира на един хвърлей разстояние от него. Смята се, че някога Мойсей е преминал по нейните върхове и именно от висините ѝ е видял Обетованата земя.

Свти Йоан в Мадаба

Няма доказателства за това, но ако решите да се разходите до по-горните кътчета на Небо, лесно ще повярвате в библейските предания, тъй като от планината се открива изумителна гледка към река Йордан и Мъртво море. Понякога, ако няма облачност, можете дори да зърнете Йерусалим.

Можете да посетите Градът на мозайките по всяко време на годината, но имайте предвид, че летните месеци могат да бъдат прекалено горещи и сухи. Най-благоприятни са месеците от края на март до средата на май и от началото на октомври до средата на ноември. Има разнообразни възможности за настаняване, но ако искате да отседнете някъде на открито в подножието на планина Небо, имайте предвид че къмпингите не са разпространени и няма да гледат на Вас с добро око.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати