Аит-Бен-Хаду

25.07.2011
Ait Benhaddou

Една наистина вълнуваща мароканска дестинация е градчето Аит-Бен-Хаду (Ait Benhaddou), известно още като тукашния Холивуд заради множеството световноизвестни филми, които са снимани тук (Гладиатор, Содом и Гомора, Последното изкушение на Христос и др.)

Географското разположение на мястото е на 70 км. от град Гарзазат, в югоизточната част на Атласките планини в долината, наречена “Пътят на казбите”. Именно една от тези казби е Аит-Бен-Хаду. Това е уникална крепост от кирпич, построена на пустинно възвишение и служила за наблюдение и контрол на пътя на керваните. Аит Бен Хаду е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Тук любителите на високите скорости могат да се оставят на хобито си, защото наоколо има прекрасни маршрути за офроуд шофиране.

Често скравняват старите крепостни постройки на Аит-Бен-Хаду с разпадащи се детски пясъчни замъци. Архитектурата тук е чудесен пример за мароканските традиции в тази сфера – специфични тук са червените кули, измазани с кал, в която е премесена слама.

Ait Benhaddou Africa

Гледката към речната долина се допълва от масивите бадемови дръвчета, които освежават въздуа и придават роматичен привкус на мястото.

Градчето е осеяно с малки, тесни улички, кафенета и магазини, в които сравнително ненатрапчиви продавачи се опитват да изтъргуват стоките си – предимно килими и грънчарски изделия.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати