Хой Ан

14.01.2013
Хой Ан

Хой Ан e град с богато историческо и културно минало. Намира се във Виетнам, като е разположен южно от град Да Нанг. Най-удобният начин да стигнете до този обявен от Юнеско за паметник на световното културно наследство град е като казцнете на най-близкото летище в град Да Нанг. От аерогарата до старинния град пътят е около 45 минути с кола.

Уникаланата архитектура ан Хой Ан е последица от факта, че през 16 и 17 в. градът е бил голямо международно пристанище, където европейски кораби са доставяли олово, сяра и оръжия, а са отпътували от тук, натоварени с подправки, етерични масла, коприна и порцелан.

Японски Мост във Хой Ан, Виетнам

Въпреки че корабоплаването и търговията тук вървят, пристанището се премества в Да Нанг. В резултат на многото чужденци, които пристигат с търговските кораби по река Ту Бон тук на местното пристанище Фай Фо, днес все още в сградите на Хой Ан са видни отпечатъци на японския, виетнамския, европейския, китайския архитектурен стил.

Може би най-голямата забележителност тук е японският покрит мост, който е и нещо като емблема на Хой Ан. На него са изградени няколко храма, най-емблематияният от които е даоисткия.

Лодки в Хой ан

Самият мост е построен около 1600 г. от живеещата тук японска общност. Само 40 години след като мостът е готов обаче, съзидателите му са принудени да напуснат тукапните си домове заради строгата политика на японския шогун Токугава.

Освен религиозните постройки наоколо има и красиви китайски фамилни параклиси.

Двете доминиращи през миналите векове култури тук са японската и китайската. В средата на 18 век японските шогуни спират международната търговия, а с това се намалява и японското влияние в Хой Ан. За сметка на това китайските емигранти стават все повече и повече.

Търговията дава възможност на много от тях да се замогнат и да си построят красиви и големи домове. Между тях се строят и храмове на различните китайски общности, както и зали за религиозни ритуали.

Тези зали се отличават с колоритен интериор и екстериор, като покривите им са гладки керемиди в ярко зелен цвят. По вътрешните стени има пищна орнаментика от рисунки и гравюри на дракони и митични същества.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати