Дамаск

10.01.2013
Дамаск

Често определян като „Перлата на Изтока” столицата на Сирия – Дамаск, е най-старото и древно обитавано населено място. Предполага се, че съществува като такова от около 10 000 – 8 000 г. пр. н.е. Днес Дамаск е също стратегически, културен и религиозен център, като е разположен в югозападната част на страната.

Този безценен древен исторически град е изграден върху плодородна равнина, през която преминава река Барада. Над Дамаск се извисява с голите си върхове планина Касюн, която е част от Антиливанската планинска верига.

Днес в ливанската столица живеят близо 5 милиона души. Археологическите разкопки в покрайнините на града са категорични, че тук е имало цивилизация още преди 10 000 г. В наши дни модерната част на града не е толкова интересна за туристически обиколки, защото няма какво да се види освен забързано ежедневие, хаотични хора и шумотевица. За разлика от това в Стария град на Дамаск е по-спокойно и наистина удивително, имайки предвид старините, които се крият в него.

Според една легенда по улиците му е преминавал самият Исус Христос, в планината, която се извисява над града, Каин убива брат си Авел. Почти няма фундаментална историческа личност в древността, която да не е стигала до това най-древно селище – като започнем от египетските фараони, преминем през византийските царе и императори и стигнем до Александър Македонски.

Джамията на Омаядите в Дамаск

Една от най-впечатляващите сгради тук е Джамията на Омаядите, която е издигната в началото на 8 в. Дамаск е един от най-известните религиозни средища на мюсюлманския свят, като се нарежда на трето място по значение след Мека и Медина. В миналите времена дори е била и централно място за поклонения.

Сградата и е удивителна със своите красиви минарета, бяла каменна облицовка и позлатени фрагменти в мозайката на дворовете. Куполът й е повторно изграден, след като е опожарен през 19 в. Смята се, че е издиганата от константинополски майстори на свещено място, на което векове наред са съществували религиозни храмове. Днес в архитектурата на джамията се долавят препратки от храма на Юпитер в Баалбек и моменти, типични за християнски храм.

Освен множеството други удивителни исторически сгради, ако дойдете в Дамаск непременно трябва да посетите централния градски пазар „Aл-Хамидия”. На този шимно, богато и огромно тържище може да намерите всевъзможни стоки – плодове, зеленчуци, ядки, всякакви подправки, платове, керамика, килими, златни предмети и всякакви антики.

4
Общо 8 гласували
5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати