Кито

14.11.2010

Кито е столицата на Еквадор (Quito) и истинска съкровищница на историческото богатство на Латинска Америка: по-голямата част от сградите в Кито са успели да устоят на природните и човешки изпитания, на които са били подложени в течение на векове. В различните исторически епохи в Кито са се настанявали различни култури и етноси, които са оставили огромното си наследство в изкуството, културно и историческо богатство, което може да се види в Кито и днес.

Това безценно градско богатство на Кито беше оценено през ноември 1978 година, когато Кито беше включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Кито заедно с Краков (Krakow) бяха първите градове, включени в списъка на ЮНЕСКО преди повече от 30 години. В декларацията на организацията се пише: той обяви Кито първата световното културно наследство. Декларацията гласи: „Кито образува хармоничен ансамбъл, който е резултат от обединените усилия и действия между човека и природата, за да се получи нещо уникално и непреходно.”

Кито

Кито е столицата на Еквадор. Този прекрасен град е разположен на 2 800 метра надморска височина, което автоматично го прави втората най-високо разположена столица след Ла Пас, която е централното населено място на Боливия. Кито се намира в централната северна част на Еквадор, там където са речните басейни Гуайлабамба (Guayllabamba), в полите на Андите. На запад градът е ограничен от стратовулканът Пичинча (Pichincha), който е част от планинската верига на Андите. С населението си от около 1 500 000 души Кито е вторият най-гъсто населен град в Еквадор след Гуаякил (Guayaquil). Целият Кито се простира на обща площ от 290 кв. км. Смята се, че Кито е основан от испанския конкистадор Себастиян Беналказар през 1534 г.

Територията на Еквадор е била важна част от легендарната империя на инките. Техният народ е населявал земите на днешен Кито още преди Колумб да стъпи на американския бряг. В буквален превод от индиански Кито значи селище в планините. В процъфтяващото царство на инките Кито е бил един от основните центрове и бил определян като рай сред планините. Между Кито и столицата на инките – селището Куско, е бил изграден свързващ път от каменни стълби, изсечени в скалите. Над дълбоки пропасти били изградени въжени висящи мостове.

Според ЮНЕСКО, Кито е единственият град в света, който притежава толкова голям, толкова добре запазен и най-слабо променен през вековете историческия център в цяла Латинска Америка. Историческият Кито се разпростира на площ от 320 хектара, а повечето сгради по него са запазили автентични си облик въпреки няколко земетресения, които преживява Кито. Централния площад на града е разположен на около 25 км южно от екватора. На точното място, където минава екватора е построен пък паметник и музей, популярен с името "la mitad del mundo". В буквален превод това означава центъра на света, а наименованието е дадено, за да се различава от името Ecuador, което на испански значи "екватор".

Един от символите на града е паметникът Ел Панечило (El Panecillo), който се извисява на хълм в западната част на Кито, на 3016 метра над морското равнище.Този паметник всъщност представлява фигурата на Дева Мария с ангелски крила. Официално фигурата на Богородица на хълма в Кито е открита на 28 март 1976 година. За изработването й са използвани цели 7000 алуминиеви фрагмента, като общата височина на фигурата е 41 метра. Едно от най-посещаваните от чуждестранните туристи места в Кито е Марискал (La Mariscal Sucre). Мястото си е заслужило прозвището Гринголандия ("Gringolandia") заради популярността си сред западните туристи.

Тук са разположени доста от нощните барове, кафета и ресторанти в Кито. В северната част на Кито, на хълма Белависта (Bellavista) се намира и паркът Метрополитано (Parque Metropolitano), който със своята площ от 5, 5 кв. км се счита за най-големият градски парк в Южна Америка. Този парк в Кито е по-голям дори от прословутия Сентрал Пърк в Ню Йорк. Не пропускайте да обиколите колоритните тукашни пазари в Кито и да си купите пончо или някои керамичен сувенир.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати