Връх Калин

25.07.2011

Връх Калин е един от многото красиви и живописни върхове, с които е богата Рила планина, разположена в Югозападна България. Калин всъщност обединява два върха, които са почти еднакви, достигат до еднакава надморска височина и често се наричат близнаци. Условно са известни като Голям и Малък Калин или Калин 1 и Калин 2 – те са леснодостъпни един от друг, а като цяло връх Калин е навярно най-високата точка в България, до която може да се стигне с автомобил (надморска височина около 2450 метра).

Връх Калин е леснодостъпен от популярната хижа Иван Вазов, която е разположена е в местността Голямо Пазардере на 2300 метра надморска височина. Хижата се намира на брега на река Бистрица, северозападно от върховете Голям и Малък Калин и югоизточно от връх Отовица. Иван Вазов е построена по време на строителството на язовир Калин (средата на 20 век), който се намира съвсем близо до самия връх Калин. Хижата е отлично оборудвана с легла, кухня, санитарни помещения, а преходът от нея до връх Калин е около час и половина.

От хижата в посока връх Калин се тръгва на юг, към вододела между долините на реките Бистрица (отдясно) и Елешница (отляво), от който започва качване по склона на връх Калин. Изкачването по самия Калин е доста стръмно затова е добре да се движите леко вдясно по него. От самия Калин се открива обстойна и красива гледка на околните планински възвишения - Централна Рила и Мусаленския дял зад нея, а в далечината на юг се извисява Пирин. Ако погледнете на запад може да видите дори планините на Македония и Албания.

Връх Калин

Самият връх Калин е разположен при 2668 метра надморска височина, като е съставен от няколко групи едри скали блокове. От самия му връх в южна посока в далечината в ниското се забелязва и хижа Иван Вазов. За да достигнете от Калин 1 до Калин 2 трябва да прекосите венеца на запад, който ги съединява. По-западният връх Калин е разположен на същата надморска височина, а преходът до него е малко повече от час.

На самия му връх има бетонен триангулачен знак, като мястото тук е изключително приятно за правене на снимки. От връх Калин се открива обстойна гледка към околните Царев връх, Ризваница, Белчевица и по-далечните Голям мечи връх, Ангелов връх, Русалия а в най-крайната точка на погледа се вижда и самият Пирин.

В посока юг от връх Калин може да се види най-високо разположеният язовир у нас - „Калин“, който стои на 2394 метра надморска височина. Язовир Калин е и най-високо разположеният на целия Балкански полуостров. Той се захранва с вода високопланинските ВЕЦ от група „Рила” - ВЕЦ „Калин”, „Каменец”, „Пастра” и "Рила".

До язовир „Калин”се достига през град Рила и село Пастра, откъдето има път до ВЕЦ "Калин". Нужно е да поемете отбивката за Рилския манастир. След нея преминавате през град Кочериново; после покрай село Строб, известно със своите Стобските пирамиди, а най-накрая и град Рила. След кратно разстояние се достига и село Пастра. Отбивката за язовир „Калин” е малко след началото на селото; като е обозначена е с малки кафяви табелки.

От село Пастра до язовирната стена на Калин е около 16 километра. Тук е и най-високата точка в България, до която можете да се стигне с лек автомобил. Възможно е дори да се изкачите с кола почти до подножието на връх Калин.

От язовира до връх Калин е около 20 минути преход, ако оставите автомобила си от последното възможно място за паркиране. Ако решите да поемете към връх Калин от язовира, маршрутът е около един час.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати