Планината Райнер

05.12.2010
Планината Райнер

Има две неща, с които е възможно да свързвате планината и връх Райнер (Mount Rainier). Едното от тях е, че Райнер е потенциално пасен активен вулкан, а второто е свързано с паранормалното. На запалените по НЛО Райнер отдавна е известна, като място, където кръжат неидентифицирани летящи обекти.

Но планината Райнер има и едно друго лице, която я представя като неповторимо кътче от природата на нашата планета. Всичко тук е съставено от дивна природа и много горски и планински животни, доста туристически маршрути, които позволяват близък допир до тази девствена природа, както и планинско къмпингуване, което позволява буквално да се слеете с природата на Райнер.

В мирно изглеждащата планина Райнер се намира всъщност един активен вулкан, който е в състояние да унищожи почти всички райони около основата му. Намира се на около 87 км югоизточно от Сиатъл, един голям град на Западния бряг на САЩ.

Въпреки факта, че последно е отчетено изригване в края на 19-ти век, свлачището представлява сериозен риск за много хора. Такива свлачища могат да достигнат дори в части от центъра на Сиатъл.

Планината Райнер

Планината Райнер се намира в Пиърс Каунти, Вашингтон, на около деветдесет километра югоизточно от Сиатъл. В миналото върхът е бил известен на тукашните като Talol, Tacoma или Tahoma, което означава в превод „майка на водата”.

Настоящото си наименование планината получава в чест на първия европеец, който достига го територията й . Всъщност името Райнер идва от адмирал Петър Райнер, на когото капитан Джордж Ванкувър кръщава върха.

Със своите 4 400 метра височина планината Райнер е най-високата в парка. Райнер се счита и за най-набраздения от вечни ледове връх – 91 кв. км ледена обвивка неминуемо изграждат облика на планината. Именно те правят алпийското катерене нелека задача, но пък за сметка на това огромно предизвикателство пред катерачите. На най-опитните обикновено им отнема око 2-3 дена, за да изкачат върха. Между 8 000 и 13 000 души изкачват върха всяка година.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати