Връх Митре

11.12.2010
Връх Митре

Фиордът Милфорд Саунд (Milford Sound) е една от най-внушителните природни забележителности на Нова Зеландия. Той е разположен югозападно от южния остров на Нова Зеландия и попада в рамките на Националния парк на фиордите.

Милфорд Саунд навлиза на 15 км в сушата от към Тасманово море, и е обграден от високи отвесни скали, които се издигат на повече от 1200 метра от всяка страна. Върхова точка в цялостната внушителност на този природен феномен е Връх Митре (Mitre Peak), който се издига на 1692 метра над пролива.

Не бива да се пропуснат и Слонският връх (на 1517 метра) и Лъвската планина, която достига до 1302 метра и има формата на протегнат лъв. Наоколо скалите са покрити с гъсти дъждовни гори, а във водите под тях могат да се видят тюлени, пингвини и делфини.

Връх Митре е забележителен в околния ландшафт със своята почти отвесна осанка. Той се счита за емблематичен за Южния остров на Нова Зеландия, като е разположен в югозападната му част. Като такъв е един от най-фотографираните върхове тук.

Митре по-скоро технически се нарича връх. Всъщност той е съставен от тясно групирани пет върха. Панорамата към Връх Митре обаче създава илюзията за един върхов момент на планината.

Връх Митре

Предполага се, че Връх Митре получава своето име след плаването на проучвателния кораб HMS Acheron през 1851 година. Когато се гледа откъм южната страна, Митре напомня досущ на митрата за глава, която обикновено се носи от християнските епископи. Най-лесен и добър достъп до върха е през западните склонове на долината Симбад (Sinbad Valley).

Към връх Митре се открива забележителна гледка от самия хотел Милфорд, който приютява много от туристите в района. Целият район, заедно с Митре е включен в списъка със Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 година.

Организацията квалифицира района като "изключителен пример на еволюционната история на Земята” и го включва с списъка като признание за "превъзходния природен феномен", който представлява.

Милфорд Саунд е описван от Ръдиард Киплинг (Rudyard Kipling) като осмото чудо на света. Лесно бихте се съгласили с това мнение, когато видите отражението на Връх Митре в кристално чистата вода.

Задължителен за туристите тук е круизът, който позволява да се види максималното от красотата на този природен район. Туристическите корабчета вървят през цялото време на годината, защото в Милфорд Саунд това е най-добрият начин да се разгледа природното многообразие.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати