Мьонх

05.04.2011
Връх Мьонх

Мьонх (Mönch) е един от величествените върхове на Бернски Алпи в Швейцария. Мьонх заедно с Юнгфрау у Айгер образуват „Светата Троица” на алпинистите сред планинските масиви на страната. Те изграждат масивна северна стена, която е една от най-известните места в Алпите. Наподобяваща формата на кръст, образуван от два големи планински хребета, като на единият от краищата му се намира връх Айгер, тази стена е предизвикателство за алпинисти от всички краища на света.

Мьонх и останалите големи ледници са част от вписания през 2001 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО природен обект "Юнгфрау-Алеч-Бичхорн". Връх Мьонх в буквален превод означава „монахът”, а заедно с Юнгфрау („девицата”) са главни герои в една красива местна легенда. Самият Мьонх заема централна позиция в панорамата към трите планински върха, като Юнгфрау остава на запад, а Айгер - на изток.

Височината на Мьонх достига внушителните 4017 метра. Мьонх се намира на границата между кантоните Вале и Берн, като се извисява западно от Mönchsjoch (при 3650 метра надморска височина) и хижата Mönchsjoch Hut, намираща се малко по-надолу. Мьонх стои на запад от Jungfraufirn and Ewigschneefäld, които са неизменни части от великия Алечки глетчер (Great Aletsch Glacier). Северната скалиста стена на Мьонх е разположена над долината Лаутербрунен (Lauterbrunnen).

Първите смелчаци, които покоряват Мьонх са Christian Almer, Christian Kaufmann , Ulrich Kaufmann и Sigismund Porges, а това се случва на 15-ти август 1857 година. Днес Мьонх е най-изкачваният от трите върха на тази част от Бернските Алпи, в основите на които са разположени големи зимни курортни комплекси. Между върховете Юнгфрау и Мьонх е разположена т.нар. Терасата на Сфинкса, а до нея се стига лесно с лифт. От тази тераса се открива прекрасна гледка към 23 километровия ледник Алеч и живописните зелени долини под него.

Връх Мьонх и Юнгфрау

През Мьонх преминава и най-високата транспортна линия в Европа - 3454 метра над морското равнище. Това е железница, така нареченият Юнгфраубан, която стартира към най-атрактивната си отсечка от Шайдег. Влакът преминава под връх Айгер, пресича едноименния ледник и достига седловината между върховете Мьонх и Юнгфрау.

Изкачването на алпийски върхове Юнгфрау и Мьонх е сериозно предизвикателство за всеки планинар, като добрата предварителна подготовка и качествена екипировка са задължителни за начинанието. Мьонх е по-лесният избор от двата върха, защото последната спирка на железницата е точно под върха и предлага лесен достъп към атакуването му.

Изходната точка за изкачването обикновено е гара Клайне Шайдег, която е разположена на 2029 м надморска височина или град Лаутербрунер. От тук се взема емблематичната железница Юнгфраубан, която води до района между двата върха. Тази отсечка на железницата е дълга 9, 6 километра, като около 6, 4 км от нея представлява прокопан в планината тунел, преминаването през който е изключително преживяване. Преди да се премине през него има още две кратки спирки - при Айгерванд (2830 м) и Айсмеер, който е разположен на височина от 3110 м. Крайната спирка е Jungfraujoch, откъдето се атакува Мьонх.

Изкачването до върха Мьонх предлага избор от добри маршрути. Най-популярният от тях е Югоизточния гребен. Този маршрут, включва катерене по остри снежно-ледени гребени и скално катерене по добра гнайстова скала. Обикновено изкачването на Мьонх започва с лек преход от железопътната станция Jungfraujoch, който отвежда до основата на гребена. От тук нагоре следват лесни участъци от скално катерене. На около половината път по гребена стартира и преодоляването на първите снежни гребени, след което се редят сняг и скали, водещи до красивият и въздушния предвърхов гребен, по който се достига Мьонх.

3.3
Общо гласували: 6
5 1
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лиляна
Лиляна
07.08.2012 15:11
Била към там. Гледката спира дъха!!! Невероятна красота!
0
0