Планината Томпсън

04.04.2011

В изумрудените води на езерото Боу в канадския Национален парк Банф красиво се отразява величествената осанка на планината Томпсън (Thompson). Тя е част от планинската верига Уапутик (Waputik Range), югоизточно от връх Пейто (Peyto) в северния край на долината на река Мистая (Mistaya).

Непосредствено в източна посока от планината Томпсън остават планината Хебил (Mount Habel и леденото поле на Уапта (Wapta Icefield). В северозападните основи на склоновете на Томпсън той се пресича с глетчера Пейто.

Планината Томпсън

Живописният панорамен път на Айсфелд Паркуей (Icefields Parkway), известен още и като магистрала 93 в Алберта преминава откъм източната част на планината Томпсън, към която се открива обстойна и красива гледка. Най-добрата панорама към Томпсън обаче може да се види от бреговете на езерото Боу.

Планината Томпсън носи името на Чарлз Томпсън (Charles Thompson), който е алпинист в областта на езерото Луис в края на 20 век, който участва в най-ранните експедиции в района. Самото име планината получава през 1897 година. На юг, на 1 км югоизточно от върха Томпсън може да се види и връх Портал (Portal Peak). Томпсън достига височина от 3084 метра над морското равнище.

Чарлз Томпсън (1869-1921), заедно с Hugh Stutfield и Норман Коли (Norman Collie) опъват своя лагер на брега на езерото Боу на 10-ти август 1897 година. На следващата сутрин те поемат нагоре по ледника, който по онова време спускал своите ледени склонове много по-надолу отколкото днес. Алпинистите прекосили леденото поле Уапта и достигнали до планината Гордън (Gordon) над долната Йохо (Yoho).

Тримата пионери в тези непристъпни дотогава канадски територии се озовали заобиколени от върхове, които си нямали име. От този момент единият от тях бил кръстен Томпсън. Сред красивите водни басейни в района освен езерото Боу са езерата Хектор (Hector Lake), Луис (Lake Louise), Пейто (Peyto Lake), Мистая (Mistaya), Уотърфоул (Waterfowl Lakes), езерата Чипрън (Chephren) и Сънуапа (Sunwapta).

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати