Връх Моран

02.05.2011

Връх Моран (Mount Moran) е едно от популярните предизвикателства за планинарите и скалните катерачи в САЩ. Моран се намира в границите на Национален парк Гранд Тетън (Grand Teton National Park) в западната част на щата Уайоминг (Wyoming). Панорамата на Моран се отличава на фона на планинската верига Уайоминг Тетън (Wyoming's Teton Range), като върхът се е образувал в неговата северна част. Връх Моран достига 1 830 метра надморска височина, а в полите му остава красивото Джаксън (Jackson Lake).

Този популярен скален исполин носи името на Томас Моран (Thomas Moran), прочут американски художник, който рисува предимно пейзажи от Запада. Върхът има интересна структура – отличава се с тъп връх с черна вертикална ивица в горната му част, а най-отгоре едва забележима остава малката шапка от морски пясъчник.

Връх Моран в Национален парк Гранд Тетън

Подобно на планините в средната част на веригата, лицето на връх Моран се отличава с базалтова формация, известна като Черната Дига (Black Dike). На фона на останалата част от планинската верига, Моран стои сам като вълк единак на северния вход на Национален парк Гранд Тетън. Историята на исполина е белязана от черната дата 21 ноември 1950 г., когато един товарен самолет C-47 се разбива в хълма по време на буря, убивайки всички 21 пътници на борда.

Спасителите достигат до мястото на катастрофата едва на 25 ноември, но поради екстремната локация, се оказва невъзможно да се преместят нито телата на починалите, нито самия самолет. Неговите останки стоят на същото място на Моран и днес, но планинските служби са отцепили маршрута до тях.

По своята същност и вид връх Моран е масивна и впечатляваща планина, която е предизвикателство за много алпинисти и катерачи. Въпреки това трудният преход към върха го правят по-непредпочитан от връх Гранд Тетън и останалите исполини в района. Повече от 20 години маршрутите към Моран са неподдържани, обрасли с дива растителност и с много блатисти места покрай езерото Лий (Leigh Lake).

Повечето от катерачите избират маршрута през езерото Стринг (String Lake), последван от прехода през Лий. Дори и техническата част от изкачването на Моран да е сравнително кратка, цялостното изкачване до върха отнема няколко дни. Първото изкачване на връх Моран е направено на 22 юли 1922 г. от тримата алпинисти от чикагския катерачески клуб – Легранд Харди (LeGrand Hardy), Бенет МакНилти (Bennet McNulty) и Бен Рич (Ben C. Rich).

Връх Моран

Те достигат до върховата точка през маршрута, известен като Скайлет Глетчър (Skillet Glacier), който и до днес остава най-популярният вариант за преход нагоре. По време на изкачването се преминава през снеговете на ледника и е необходима специална екипировка.

Все пак най-предпочитаният път до върха на Моран си остава източният му склон, южно от Черната Дъга. Маршрутът е известен като CMC route и предлага добро скално изкачване без сняг и лед. Южният склон на Моран е белязан от прехода Direct South Buttress , който си остава класика в планинското изкачване.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати