Планините Чисос

02.05.2011

Наред с невероятно красивия каньон Света Елена, която е най-внушителната гледка в Национален парк Биг Бенд, друга негова гордост са планините Чисос (Chisos Mountains). Тази планинска верига е единствената в САЩ, разположена изцяло в рамките на един парк. Освен това Чисос са най-южната планина на страната, която стои гордо района на Западен Тексас. Чисос се простира на 104 кв. км по протежение на Рио Гранде в югозападната част на щата Тексас.

Планинската верига Чисос е като естествена бариера насред пустинята. Тя е първото нещо, което обхваща погледа, влизайки през северния вход на парка, по път US 385. Веднага след самия вход има посетителски център, рейнджърска станция и място, където човек може да опъне палатката си.

Планините Чисос

Възвишенията Чисос започват на около 20 мили от Пунта де ла Сиера на югозапад и продължават към Panther Junction в посока североизток. Най-високата точка на Чисос е връх Имори (Emory), достигащ до 2385 метра над морското равнище.

Емори носи името на водача Уилям Имори (William H. Emory) на проучвателната експедиция в тукашните земи през 1852 г. Изкачването на най-високия връх на Чисос става по добре маркиран маршрут с дължина 9 км. На самия връх живее голяма популация от калинки. Могат да се видят и слънчеви панели, оборудване, радиопредаватели, и антениДруг исполин от веригата на Чисос е Каса Гранде (Casa Grande).

Има два начина за достъп до басейна на Чисос, до посетителския център, къмпинга, магазините и почивната база, разположени там. Добре е да се знае, че някои пътеки и къмпинги са затворени от януари до април с цел защита на местата за гнездене на тукашните видове птици. Национален парк Банф и по-специално района на планинската верига Чисос са популярно място сред орнитолозите и любителите на крилатите.

Района на Чисос е мястото, където е най-развитата туристическа база в рамките на парка. На останалите места е невъзможно да откриете хижа или къща, предназначена за туристи. Районът е интересен и в културно-опознавателен аспект.

Предполага се, че планината носи името на местните индиански племена, които са обитавали тези земи хиляди години назад. От индиански „чисос” може да се преведе като „призрак "или" дух ", но ако наименованието идва от кастилската дума „ hechizo”, то тогава името е свързано с думата „магия”.

Туристическата база на Чисос е разположена на голяма надморска височина и предлага 72 удобни стаи, в които е забранено тютюнопушенето. Станцията е изходна точка за много дейности в парка – конна езда, каране на колело, рафтинг по Рио Гранде, пешеходен туризъм или изкачване на някои от хълмовете на Чисос.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати