Връх Робсън

13.09.2012
Робсън

Връх Робсън (Robson) е най-известният планински връх в Скалисти планини на Северна Америка, той е и най-високата точка в канадската част на Скалистите планини. Връх Робсън се намира в рамките на провинциалния парк Връх Робсън в Британска Колумбия (British Columbia). Връх Робсън се издига на 3000 метра височина от дъното на долината до най-високата точка.

Всяка част на този връх би вдъхновила дори и най-опитния алпинист да се взира в него, за да се усети изцяло силата му, красотата му и неговата вълшебна примамливост. Връх Робсън не е лесен за изкачване и може да предизвиква тръпки по гръбначния ви стълб, само докато се намирате в подножието му.

До върха има множество маршрути. Класическият маршрут е известен като лицето на Каин (Kain), това е маршрутът, по който Конрад Каин (Conrad Kain) е направил първото изкачване на този връх. Конрад Каин изкачил върха заедно с двама свои приятели, които водел по заледените участъци. Този маршрут изисква изкачването на седемстотин издълбани стъпки в леда.

За по-опитните алпинисти е маршрутът, известен като Лицето на императора, който се издига на 2500 метра от езерото Берг (Berg), като той включва филяда и петстотин метра изключително трудно катерене.

Алпинисти, които искат да изкачват върха с трудност, която обаче е постижима, могат да го направят откъм северната страна на билото. Връх Робсън си е спечелил прякора "Големият бял страх", и това е напълно заслужено.

Има големи летища в Едмънтън (Edmonton), Калгари (Calgary) и Камлупс (Kamloops), като Едмънтън е най-близо до върха. В парка има автобуси, които са на разположение на туристите.

Трябва да се има предвид, че през последните години много групи използват за изкачването на върха хеликоптери, като това се прави най-вече откъм северната страна и откъм Лицето на Каин. Възможно е също така да се резервират полети с хеликоптер до езерото Берг.

Връх Робсън

Ако се изкачва върха откъм южната страна, това може да се направи за три дни. Прави се престой в хижата „Ралф Форстър (Ralf Forster) или в близост до нея. Този маршрут е доста дълъг, с много опасности, но е и един от най-популярните маршрути до върха.

Три дни отнема и изкачването откъм Лицето на Императора. Този маршрут предполага заобикаляне на сериозни затруднения по пътя към върха.

Ако върхът се изкачва откъм северната страна, това може да отнеме до четири дни. Трудността идва най-вече от това, че катеренето става по сняг и лед. Трудността варира от атмосферните условия.

Лицето на Каин – това е маршрут, който се изкачва за четири, а понякога и само за три дни.

Къмпингуването е разрешено само на определени за целта места. Има няколко такива места по пътя към езерото Берг. Хижата Ралф Форстър е със свободен достъп. По принцип е възможно да се прави къмпинг навсякъде, но условията позволяват това да се направи само на някои определени места и катерачите използват само тях година след година.

Изкачването на връх Робсън разкрива пред катерачите невероятната гледка на дивата природа в парка, който е вторият най-стар провинциален парк в Британска Колумбия. Връх Робсън е в списъка на ЮНЕСКО (UNESCO) за опазване на културно и природно наследство. От него тръгва река Фрейзър (Fraser), която тече 1368 километра към Тихия Океан.

Районът около връх Робсън е дом на много диви живони, сред които белоопашат елен, черни мечки, мечки гризли, планински кози и много други животински видове. Около върха има и много интересни растителни видове, някои от които се срещат само тук. В района може да се правят туристически разходки, къмпинг, да се лови риба и да се изследват различните местни пещери.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати