Връх Ръндъл

11.10.2012
Връх Ръндъл

Връх Ръндъл (Mount Rundle) се намира в долината Боу Ривър (Bow River), близо до река Спрей (Spray). Той е висок 2949 метра и се намира на границата на парковете Каназаскис (Kananaskis) и Национален парк Банф (Banff) в Албърта (Alberta).

Връх Ръндъл е получил името си през 1858 година от Джон Палисър (John Palliser), който нарекъл върха на името на преподобния Робърт Ръндъл (Robert Rundlе). Преподобният Робърт Ръндъл бил мисионер, който посетил района през четиридесетте години на деветнадесети век. Робърт Ръндъл пристигнал в Канада от Англия, за да се посвети на делото на живота си.

Преподобният Ръндъл описва в писма и дневници красотата на планината и през 1844 година се опитва да стигне до върха, но се връща от средата на пътя, обезкуражен от стръмните склонове и трошливите скали. Той се научил да говори на езика на племето Крий (Cree) и дори съчинявал религиозни химни на езика на местните.

Планината, увенчана с връх Ръндъл, е известна като планината Ръндъл, а също така като планината Терас (Terrace), както и с древното име Уашкахиган Уачи (Waskahigan Watchi), което означава Планината Къща. Първият, който изкачил връх Ръндъл, е Дж. Дж. Макартър (J.J. McArthur) през 1888 година.

Въпреки че връх Ръндъл е известен като сравнително леснодостъпен връх, който не изисква специална техническа подготовка и умения, той е доста стръмен и е истинско предизвикателство да се изкатери върха на планината.

Връх Ръндъл през зимата

Катерачите, които са твърдо решени да се изкачат до върха, трябва да са подготвени за доста сурови климатични условия. Пътят към върха е съпроводен от силен вятър и студ. Катерачите трябва да са подготвени, че може да се наложи да спрат внезапно, ако се появи какъвто и да е признак на наближаваща буря.

Тук често има мълнии, градушки, проливен дъжд, както и сериозна опасност от свлачища, което при стръмния терен е извънредно опасно. В информационния център на парка Банф може да се получат указания за точен маршрут, който е и най-безопасен за катерачите. В центъра може да се получи също така и списък с необходимите вещи, които катерачите трябва да носят при изкачването на върха.

Може да се паркира близо до река Спрей, където има и мост. От него се стига до игрище за голф и се следва павираният път, който всъщност е началото на пътеката за изкачване. Според описанията на много американски художници, които са посетили планината, тя е извор на вдъхновение за много картини. Взависимост от времето върхът се оцветява в оранжево или в студено синьо и е страхотна гледка, която привлича и много фотографи.

Връх Ръндъл е един от най-често сниманите върхове в Канадските Скалисти планини и може да се види на много луксозни календари. Най-често фотографите снимат върха на около пет километра западно от него, за да се виждат на преден план великолепните езера. Друга любима гледна точка на фотографите е източната част, близо до Уиски Крийк Медоус (Whiskey Creek Meadows).

Стръмните варовикови скали, които формират върха, първоначално са наречени на името на планината и са известни като формация Ръндъл. Те са образувани преди около триста и тридесет милиона години.

Източният край на планината е известен сред местното население като ЕЕОР (EEOR). Той е получил това име от името на магаренцето Йори (Eeyore) от книгата на А.А. Милн (A.A. Milne) за приключенията на Кристофър Робин (Chrisopher Robin) и неговите приятели. Но официалното обяснение е, че наименованието идва от първите букви на словосъчетанието Източният Край на Ръндъл (East End Of Rundle).

Един от най-лесните начини да се стигне до върха е ако се мине по западния му склон. Трудностите идват, когато завали снегът, тогава маршрутът става доста сложен и изпълнен с препятствия, най-вече от лошото време. През студените месеци често се случва спасителната служба да реагира при сложни ситуации с катерачи, които искат да покорят връх Ръндъл.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати