Връх Безбог

27.02.2013
Връх Безбог

Връх Безбог се намира в Северен Пирин, на Полежанското странично било. Северен Пирин е наричан от туристите "същинската част на планината". Тук са разположени връх Вихрен (2915 м)- втори след Мусала, Кутело (2900 м), Бански Суходол (2884 м.), Голям Полежан (2851 м), Малък Полежан (2822 м), Каменица (2822 м), Баюви дупки (2820 м) и още 60 върха с височина над 2600 метра.

Със своите 2645 м. връх Безбог не е сред най-високите върхове в Пирин, но е утвърдена туристическа дестинация. Известен е най-вече с уникалната панорамна гледка, която предлага и с множеството легенди, свързани с произхода на името му.

Най-лесно до връх Безбог може да се стигне от Добринище - малко курортно селце, разположено на 6 км. от Банско. Селото е край на гара на теснолинейната жп линия Септември-Добринище.

Безбог, езеро

В радиус 1 км из околността му има 17 топли минерални извори с температура на водата от 28 до 41.5 градуса по Целзий, които се използват за балнеолечение. Тук с успех могат да бъдат излекувани разстройства на нервната система, ставен и мускулен ревматизъм. Добринище е изходен пункт за хижи Гоце Делчев и Безбог.

Разстоянието между хижите Гоце Делчев и Безбог е около 35 м. То се преминава с лифт, който се движи всеки ден от 8:30 до 16:00.

Хижа Безбог се намира на най-голяма надморска височина в планина Пирин. Тя е построена до Безбожко езеро през 1972-1981г. Намира се на мястото на още по-стара хижа, която е затрупана от лавина през 1971г. Хижата е на височина 2236м. и е добър избор за няколко дестинации- връх Безбог, Попово езеро, Кременските езера и връх Полежан.

Езеро Безбог

Връх Безбог може да се покори за около час и половина, а слизането е за около час. На запад от него се намира Полежанския циркус и Дисилишко езеро, а над него- върховете Голяма и Малка Стража и Дисилица. На юг е разположен Поповоезерният венец, а на запад - връх Полежан, който е четвъртия по големина връх в Пирин.

През връх Безбог преминава пътеката от хижа Безбог за Поповото езеро. На юг се намира малко връхче, обрасло с клек, което е наречено Безбожка тумба. Връх Безбог е гранитен връх, без да е скалист. Обрасъл е с хвойна и клек.

На връх Безбог има голяма каменна камара. Според една от легендите бог Перун имал необичайно красива дъщеря, която бог Бес решил да открадне. Братът на девойката, който се казвал Дженгал (оттук идва и името на връх Дженгал) разбрал за плановете на бог Бес и го подгонил докато стигнали връх Безбог. Там той го убил и го затрупал с камъни - на мястото, на което днес се намира каменната камара.

Хижа Безбог

Според друга легенда, която е от турско време, към Добринище тръгнал башибозук, който да налага правата вяра. Жителите разбрали и се изпокрили, надявайки се селото да изглежда като изоставено.

Вместо това обаче турците открили минералните извори и толкова ги харесали, че се настанили в българските къщи. Жителите видели, че не могат да седят вечно скрити и решили да се върнат в селото си и да кажат на турците, че не искат да сменят вярата си.

Башибозуците се вбесили и подгонили цялото местно население, застигайки го на брега на езерото в подножието на върха, който днес е наречен Безбог. Всички българи били обезглавени, а водите на езерото се оцветили в червено от кръвта им. Това било място, на което Бог не съществувал.

Жители на Добринище са построили триметров християнски кръст, който служи за ориентир и пътеводител на многобройните туристи. Тук идват да се снимат много българи и чужденци и оставят паричка за здраве в издълбана от природата каменна паничка.

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати