Връх Чо Ою

05.02.2013
Връх Чо Ою

Връх Чо Ою (Cho Oyu) се намира в Хималаите (Hymalaya) и се издига на 8201 метра. Връх Чо Ою се намира на границата на Тибет ((Tibet ) с Непал (Nepal). Връх Чо Ою е известен сред катерачите с това, че е най-лесният за изкачване осемхилядник. Връх Чо Ою се намира в близост до връх Еверест (Everest).

Връх Чо Ою е трябвало да бъде изкачен за първи път през 1952 година. Изкачването е било организирано от британска организация, като то е трябвало да послужи като тренировка преди изкачването на Еверест. Когато експедицията стигнала почти до седем хиляди метра височина, се наложило да се откаже и да се върне обратно.

За първи път изкачване на връх Чо Ою е регистрирано през 1954 година. Този път върхът е покорен от австрийска експедиция. Така връх Чо Ою става петият покорен от катерачи осемхилядник в историята. Преди него са покорени други четири върхове – това са Анапурна (Annapurna), покорен през 1950, Нанга Парбат (Nanga Parbat) и Еверест, покорени през 1953 година, и връх К2, покорен през 1954 година, малко преди изкачването на Чо Ою.

Къмпинг под Връх Чо Ою

През 1958 година връх Чо Ою е покорен отново, този път от индийска (Indian) експедиция. По време на това изкачване е регистрирана и първата смърт при опит да бъде покорен върхът.

През 1959 година се случва трагичен инцидент – четири души от женска експедиция загиват при падане на лавина. През 1964 година към върха се насочва немска експедиция, като двама от катерачите загиват малко преди да достигнат върха. През 1978 година върхът е покорен отново от австрийци, а през 1983 година известният катерач Райнхолд Меснер (Reinhold Messner) успява да покори върха, след като преди това е направил три опита.

За първи път при зимни условия връх Чо Ою е покорен през 1985 година, а през 1994 година е регистриран рекорд за най-бързо изкачване. Карлос Карсолио (Carlos Carsolio) успява да изкачи върха само за 18 часа и 45 минути, след като тръгва от базовия лагер. Следват още експедиции, а през 2011 година известният холандски (Dutch) покорител на върхове Роналд Наар (Ronald Naar) загива малко преди да стигне до върха.

Чо Ою в Хималаите

Катерачите, които искат да покорят връх Чо Ою, първо посещават град Лхаса (Lhasa) – старата столица на Тибет. Докато се стигне до базовия лагер, се минава през няколко тибетски манастири. Препоръчва се изкачването на връх Чо Ою да става откъм западната му страна.

Има лагери на няколко места – на 5800 метра, на 6500 метра, на 7100 метра и на 7400 метра. Препоръчва се изкачването на върха да става само с придружител – опитен катерач или водач. Туристите, които могат да си позволят допълнителни разходи, могат да получат персонален носач на багаж, както и допълнителни дози кислород.

Значението на името на върха на тибетски означава тюркоазен бог. Легендата за името на върха разказва, как Тюркоазовият бог се влюбил в богинята Чомолунгма (Chomolungma) – това е другото име на Еверест. Тя обаче избрала за свой мъж Макалу (Makalu). Чо Ою останал завинаги ерген и до края на живота си не спрял да обича Чомолунгма.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати