Вулкан Стромболи

15.08.2013
Вулкан Стромболи

Вулканът Стромболи, разположен на остров, носещ същото име е един от най-активните вулкани в цял свят. Намира се в Тиренско море и е един от трите действащи вулкана в Италия.

Сформирал се е като като подводен вулкан, но по-късно се превръща в наземен, при което се образува и острова, който е обитаван от около 700 души. Диаметърът на Стромболи е 3 км., височината 924 м. и се издига на 2000 м. над морското дъно. Наред с Везувий и Етна, той е един от трите действащи вулкана в Италия и е познат и като Фарът на Средиземно море.

Над остров Стромболи почти постоянно витае димен стълб, защото изригванията стават регулярно и често продължават по няколко месеца. Наблюденията на учените показват, че изригванията са кратки, но мощни. Изхвърлянето на лава е на няколкостотин метра височина и наистина представлява внушителна гледка. По време на тези изригвания жителите на острова са екстрадирани към континенталната част, а за желаещите да наблюдават този природен феномен се организират разходки по вода.

Още античните римски и гръцки автори са се опитвали да анализират ритмичността на изригванията на Стромболи, но според направени съвременни проучвания става ясно, че активността на му се е проявила между 4 в. и 1 в. пр. н. е. и между 3 в. и 7 в. сл. н. е. През последните 2000 г. изригвания е имало периодично, но те са се случвали по един и същи модел, поради което предвидимостта им е голяма.

Най-скорошното голямо изригване е от 2002 г., когато местните жители са принудени да се преместят на континенталната част на Италия и целият остров остава затворен за посетители в продължение на месеци. През 2003 г. поради силно изригване на Стромболи и изхвърляне на големи скали от кратера са били разрушени доста къщи в Гиностра.

Изригването на Стромболи е свързано със създаването на цунами, които периодично нанасят големи щети. Такива природни разрушителни явления са наблюдавани през 1930 г., 1944 г. и 1954 г. Особено силно изригване е имал Стромболи през 1919 г. Тогава загиват 4 души, а 12 къщи са напълно разрушени.

Обикновено активността на Стромболи е експлозивна и рядко се появява лава. През 2007 г. от вулкана обаче се спускат силни потоци лава, каквито не са били наблюдавани цели 17 години.

Вулкан Стромболи

Днес върхът на Стромболи е разрушен, но кратерът с 5 гърла е активен. Изригванията са на всеки 2 мин., а от северозападната страна на кратера се излива лава в морето.

Със Стромболи са свързани множество митове и легенди. Именно през него минават и главните герои от романа на Жул Верн "Пътешествие до центъра на земята", приключвайки своята подземна разходка.

Стромболи от години привлича търсачите на силни усещания. До него може да се стигне от северния Сицилиански бряг и пътуването отнема няколко дни. Тъй като напоследък изригванията не могат да бъдат предсказани с точност, посетители до върха на острова не се допускат, за да се избегне риска от жертви.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати