Планината Елгон

25.07.2011
Маймуна в национален парк Симиен

Националният парк Планината Елгон спада към т.нар. „солища”. Това е третата по височина планина в Източна Африка. Намира се на приблизително 470 км. от Найроби, а наоколо са разположени националният резерват в долината Керио и националният парк „Блатото Слава”.

Планината се е формирала в резултат на изгаснал вулкан и се извисява на значителните 4321 метра. В праисторически времена този връх е бил по-висок и от днешен Килиманджаро.

Невероятната природа е основната атракция за туристите в този често прененбрегван, въпреки че не изисква специална подготовка, район. В зависимост от надморската височина планинските склонове предлагат богато разнообразие от гористи масиви, дори и във високите части.

Тук е единственото място в света, където човек може да наблюдава стадо от над 100 слона. Слонските пещери в планината осигуряват на тези големи но безкрайно добронамерени животни необходимите им минерали, в това число и важният за тях натрий. Точно поради тази причина всяка вечер огромното стадо слонове отива под строй към вулканичните подземия на Елгон, за да ближе отлагащата се естествена сол от земята.

Планината Елгон

Ежегодните интензивни валежи отмиват солта от скалите, в резултат на което тя се отлага по повърхостта и осигурява това „перфектно меню” на слоновете. Пещерите в Елгон са общо 4, като най-голямата е Кутум. Всичките са отворени за посещения от туристи, а самата Кутум достига до 200 м навътре в планинските недра.

В парка могат да се видят и невероятно красиви водни потоци. Сипи са три високи водопада, потъващи по ниските склонове на планината Елгон. Имената на водопадите се свързват с това на основния от тях, който е с височина над 100 метра и гледката към него е открита около амфитеатъра и надолу към долината с добра видимост към града Мбале.

Вторият водопад пада от около 75 метра. Съставен е от няколко горни каскади, които се сливат и потъват като обща водна стена. Най-отдалеченият от трите водопада е с височина 85 метра. Въпреки, че е необходимо известно време, за да се стигне до него, усилията си заслужават.

В другите атракции влизат древните пещерни рисунки в близост до Будадири, и зрелищни пещери и горещите извори в кратера. Местното население нарича Елгон още „Кутум”, което означава свещено място за ивършване на церемонии.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати