Синайската планина

25.07.2011

Първото нещо, с което трябва да свързвате Синайската планина е библейският разказ за Мойсей. Тук е мястото, където той прекарва 40 дни преди да получи 10-те Божи заповеди. И до днес това е едно от най-предпочитаните места з апоклонение. Арабското име на Синайската планина означава точно това - "Мойсеева планина".

Като височина Синайската планина със своите 2642м. е втората по височина на Синайския полуостров.

Mount Sinai

Синайската планина е силно скалиста, като скалната маса е от алкален гранит. Това, което прави впечатление е различните по форма и размери скални урви и зъбери, което е доказателство, че те са се образували на различна дълбочина.

В подножието на Синайската планина е построен манастира „Света Катерина“. Това вероятно е най-дълго работещият без прекъсване манастир в света. Построен е между 527 и 565 г. от император Юстиниан I. Според преданията тук Мойсей вижда горящия храст, което е известието, че е избран за пророк. Заради безценната си историческа важност е обявен от ЮНЕСКО за обект от списъка на световното наследство.

Ако имате физическа възможност трябва да опитате да изкачите т.нар. стъпала на покаянието, които определено са изпитание. Има няколко туристически пътеки, по които може да стигнете до върха, но тази е най-кратката и същевременно най-изморителна от тях. Стъпалата са цели 3750, а са наречени така, заради каещият се монах, който ги е направил. Следва т.нар Камилска пътека. Тя е кръстена така, защото някога бедуините са чакали тук изморените туристи, за да ги откарат с камилите си.

Камилската пътека се слива със стъпалата на покаянието при пещерата на пророк Илия. Именно тук се смята, че Бог е проговорил на библейския пророк.

На самия връх е параклисът „Света Троица”. Тази източноправославна църква с невероятно красиви вътрешни стенописи е построена през 1934 г. върху разрушените останки на храм от 4-и в. Манастирът Света Екатерина в полите на планината Синай е един от най-големите поклоннически центрове в православието. Построен между 527 и 565 г. по нареждане на император Юстиниан I, Синайският манастир днес пази огромна библиотека с ръкописи от преди 16-17 века. Единствено колекцията на библиотеката във Ватикана изпреварва тази в манастира Света Екатерина.

Единственият начин да се стигне до Синайската планина е сухоземният транспорт. Синайската планина е на около три часа автомобилен път от Шарм Ел Шейх. Много от поклонниците и туристите остават да пренощуват или пристигат тук към 1.00 часа сутринта, за да изкачат планината и да посрещнат пустинния изгрев от върха й.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати