Тейбъл Маунтин

25.07.2011
Тейбъл Маунтийн и Кейптаун

Тейбъл Маунтин е една от най-големите забележителности в ЮАР и е неизменно свързана с град Кейптаун. Тя е част от общия изглед на града, а общинската управа решава да сложи облика на Тейбъл Маунтин на флага на града. Тейбъл Маунтин се намира в северния край на Пясъчната планинска верига, която формира гръбнака на Полуостров Кейп и е част от едноименния резерват.

Независимо от това, че това природно възвишение се намира посредата на града, природата му е недокозната от човешка ръка, а дивата му природа е обявена за защитена територия. За туристите са изградени множество туристически пътеки и съоръжения, което дава възможност за планински туризъм, а авантюристите и любителите на екстремни изживявания могат да пробват да се спуснат от планината с помощта на алпинистки въжета.

Планината Тейбъл на фона на Кейптаун

Има четири еко пътеки в планината, с продължителност от два до шест дена. Местното население на Кейптаун от племената Khoekhoen и San наричат планината Hoerikwaggo, което ще рече морската планината. Четерите туристически пътеки са с тематични имена - Пътеката на хората, Пътеката на Маунтийн Тейбъл, Пътеката Orangekloof l и върхът към Tip Trail.

Отличителното за Тейбъл Маунтин е, че планината завършва с 4-километрово плато, заобиколено от стръмни скали. То заема района между Върха на дявола на изток и Лъвската глава на запад. Достигнете ли ди платото пред вас се открива неописуема гледка към града и пристанището на залива Тейбъл.

Според една местна легенда старият африкански пират Ян ван Хункс предизвикал дявола на съзтезание по пушене на лула. В двубоя дяволът загубил, а типичният за района облак, наричан от местните жители „покривка за маса”, останал като спомен от облога.

В планината има и редица пещери, които са се образували в пясъчниците. Най-големи са пещерите Вайнберг (Wynberg). Природата около тях се състои от около 2200 вида редки растения, сред които живеят множество змии, таралежи, антилопи, последните от които наподобяват кръстоска между гигантско морско свинче и заек.

Кейптаун и Планината Тейбъл от високо

Последният лъв в областта е бил застрелян около 1802 г. Леопарди са кръстосвали дивата територия на резервата до 1920 г, но оттогава са изчезнали като обитатели на планинския масив.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати