Планината Фуджи

25.07.2011
Планината Фуджи в Япония

Планината Фуджи (Fuji Mountain) с право е сред най-големите забележителности в Япония. Това е и най-високата точка на острова. Огромното възвишение се намира на около 100 км в западна посока от Токио, на главния остров Хоншу (Honshu).

Самите японци смятат Фуджи за своята най-свещена планина и я тачат като светец. Превърнала се в национален символ, тя е олицетворена и възпята в множество произведения на изкуството. Наричат я още Фуджи-сан, навярно заради почти съвършенната й форма на вулканичен конус, който излъчва могъщество и непристъпност. До територията на планината може да се стигне с влак или автобус.

Официалният сезон, по време на който желаещите могат да изкачат планината е през юли и август. Дори през тези месеци, когато в Токио е около 40 градуса, на високите склонове на Фуджи е под нулата и е необходима изключително добра екипировка. Всички пътища до петте станции из планината и съоръжения са затворени извън сезона.

Голяма част от 17-те хижи също не работят. В разгара на сезона пък е необходима предварителна резервация, ако желаете да пренощувате в някоя от тях. В подножието на планината има по-пристъпни проходи, които могат да се изкачат за един ден дори и в неактивния туристически сезон.

Планината Фуджи

Градчето Фуджи-Йошидо е изходен пункт за желаещите да покорят планината. Самият преход е около 12 часа, като на няколко места са изградени места за почивки. Голяма част от посетителите пристигат с автобус до петата спирка Кавагучи, след която няма изграден път и се продължава пеша.

Достигнете ли кратера на вулкана, значи се намирате на най-високата точка в Япония, на 3776 метра надморска височина. Горе е необходим около час за обиколка на вулкана. Голяма част от туристите идват до върха, за да се любуват на невероятната гледка. Съществува обичай, според който туристите изпращат от върха на Фуджи картички до своите близки, но пощенската станция там работи само в разгара на туристически сезон.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати