Връх Макалу

25.07.2011
Връх Макалу

Макалу (Makalu) е планина, която е истинско предизвикателство за професионалните алпинисти. Това е един от най-трудните обекти за покоряване, защото склоновете му са изключително стръмни, а хребетите – извънредно тесни и открити.

Върхът Макалу е петият по височина връх в цял свят. Намира се на 22 километра в посока изток от рекордьора Еверест на границата между Тибет и Непалската част на Китай – в Хималайските планини.

Издигащ се до 8463 м надморска височина Макалу е един изолиран връх с форма, наподобяваща четиристенна пирамида. Съседният връх е Чомо Лонзо и е свързан Макалу, но той е по-нисък със своите 7818 м. височина.

Районът е обявен за Национален парк и резерват. Съхранението на природата в тази част на местността е приоритет на проекта за запазване на територията на Макалу Барун. Целта е да се подпомогне развитието й с минимална човешка намеса, като на туризма не се дава приоритет.

На изток планината граничи с река Арун, а на юг с река Сабха. Макар че Макалу е доста близо до Еверест природните картини тук са много по-различни от тези около най-високия връх на земята. Местните жители обитават предимно ниските райони на планината, като концентрацията е най-вече в южната й част. Хората тук са от шерпа, рай и лимбу етноса.

Първият опит да се покори върха е направен през 1954 г. от американска експедиция. Те се катерят по югоизточни ръб, но силните бури ги карат да се откажат на висоичина от 7100 м. Първата успешна експедиция е заслуга на френски алпинисти през 1955 г. Тогава група авантюристи на чело с Жан Франсоа се изкачват по северното чело и североизточния рид. Имената на алпинистите, успели да покорят Макалу са Жан Кузи и Лионел Тере. На 23 май 1970 г. японците също записват своите имена редом до хората, изкачили се на върха. Този път те покоряват планината по югоизточния й ръб.

Сред националностите, успели да изкачат върха са и българите. Иван Вълчев, Здравко Петков, Запрян Хорозов и Дойчин Василев изкачват Макалу на 18 май 1998 г.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати