Сините планини

18.12.2009
Сините планини

Сините планини (Blue Mountains) са красива и величествена природна местност в Австралия. Те са част от големия водораздел, който отделя източната част на континента и се простира на юг от Мелбърн и на север до Кернс. Това е атрактивна туристическа дестинация за любителите на планинските изживявания. Голямо предимство на района е, че се намира доста близо до столицата Сидни.

Името на Сините планини идва от синкавата мъгла, която редовно се разстила над гористите местности и която се стели както по планината, така и по небето. Макар че не са толкова високи планините край австралийската столица дълго време са били непристъпни и непокорени. През 1813 г. алпинистите Лоусън, Блаксланд и Уентуърт тръгват обаче не към долините, а по билата. Експедицията им се оказва успешна, защото най-накрая успяват да открият маршрут през планинските хълмове.

След тази експедиция западните долини започват да се заселват. Преди европейците да заселят тези хълмисти места, те вече са били обитавани от хилядолетия. Доказателства за това се крият на доста места тук, като в т. нар. червена планина и около скала крах селището Шелтър са запазени много стенни рисунки на възрастни и деца. В района са открити и аборигенски светилища, които датират от цели 22 столетия.

Местността около Сините планини включва седем национални парка и природни площи, а самата планина е част и от световното природно богатство на Юнеско от 2000 г. Тук панорамата е силно разсечена от клисури, които копаят разстояния между хълмовете до 760 м дълбочина. Тук виреят и над 120 застрашени от изчезване растителни видове.

Тъй като природният ресурс в Сините планини е повече от ценен, паркът е доста строго охраняван. Една от големите атракции в парка – уникалният връх Три сестри, преди време е бил голямо предизвикателство за любителите на скалното катерене. От няколко години обаче спускането с алпинистки въжета по най-известния връх в Сините планини е забранено.

Този планински район е любима дестинация за почивка през уикенда. В местността Сините планини има няколко градчета, които предлагат всички удобства на спокойните планински курорти. Повечето от туристите посещават планината заради отличните възможности за пешеходен туризъм и алпинизъм.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати