Дворецът Каназава

19.04.2010
Каназава Дворец

Дворецът Каназава (Kanazawa Castle) се намира в едноименния японски град Каназава, който пази хилядолетната култура и традиция на японците все още жива. Самият замък Каназава е доказателство за това. Разбира се, основно реставриран днес дворцовият комплекс Каназава е една от любимите туристически дестинации на японците. Сред туристите от западните страни градът не е толкова популярна крайна цел на пътуването, но дворецът Каназава е една от най-големите исторически забележителности не само на града, но и на цяла Япония.

В буквален превод името на Каназава означава „тресавище от злато”. Канзава е главен град на областта Ишикава (Ishikawa) в Япония. Разположен е на западния бряг на остров Хоншу, като на една страна граничи с Японско море, а останалите му краища са заобиколени от Японските Алпи и Националните паркове Ното и Хакусан. Самият дворец Каназава е отличен пример за архитектура от т.нар Едо период, като особено впечатляващ елемент са белите оловни керемиди на замъка.

Историята на двореца Каназава започва през 1583 година, когато семейство Маеда се премества в града. Една голяма реконструкция е извършена по крепостта през 1592 година. В резултат на корейските нашествия замъкът Каназава е подсилен със защитен ров. Той е опожарен и реконструиран в периода между 1620-1621 година и още веднъж през 1631-1632 година. През 1759 година град Каназава претърпява огромен пожар, в резултат на което дворецът е буквално сринат със земята. Дворецът Каназава е напълно реставриран през през 1762 и 1788 година.

Преди Втората световна война замъкът Каназава се използва като военен щаб от японската армия. До 1989 година в рамките на красивия дворец се помещава и университетът Каназава, който след тази година е изместен в покрайнините на града. Неделима част от хармонията на Каназава са прочутите Градини на Кенрокуен, които са изградени през 17 в.

Kanazawa Castle

Тази природна част от ансамбъла на двореца Каназава е разположена на близо 10 хектара. Мнозина считат Градините на Кенрокуен за най-красивите градини в цяла Япония особено през пролетта. Тогава черешовите и кайсиевите дървета цъфтят около водни басейни, през които се кръстосват красиви дървени мостове. Съшо толкова красиви са и градините през зимата, когато снежната покривка им придава допълнителен и различен чар.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати