Дворецът Гатчина

19.04.2010
Гатчински Дворец

Дворецът Гатчина /Gatchina Palace/ е забележителен императорски комплекс, разположен в едноименния руски град, който се намира на 42 километра от Санкт Петербург. Дворецът Гатчина е безспорно най-голямата културно-историческа забележителност на този град в Русия.

Гатчина е безценен архитектурен паметник от края на 18 век . Оригиналната конструкция на двореца е проектирана от архитекта Антонио Риналди през 1770 година, а двадесет години по-късно, през 1790 година замъкът е преустроен от Винченцо Брена. Невероятният интериор на Голямата зала остава почти непокътнат от оригиналния си лик до Втората световна война, когато един огромен пожар съсипва аристократичната обстановка на помещението.

След този огромен пожар реставрацията на двореца Гатчина започва през 1976 година, като продължава и до днес. Дворецът Гатчина е разположен на един хълм, който се намира над т.нар. Сребърно езеро (Lake Serebryannoe). В архитектурно отношение замъкът Гатчина съчетава мотиви и елементи от средновековните крепости и типичните за руското имперско строителство елементи. В интериорно отношение Гатчина е отличен пример за руски класицизъм от 18 и 19 век. Замъкът Гатчина е бил на времето една от любимите кралски резиденции, като всъщност той е бил издигнат от Екатерина II за нейния любимец Григорий Григорийенко Орлов (Grigori Grigoryevich Orlov).

Главната церемониална зала на двореца Гатчина е завършена през 18 век. За нещастие до днес е останал много оскъдна информация за оригиналния й дизайн. Цялото помещение е разположено на площ от 55 кв. метра. Някога по стените на Голямата зала на двореца Гатчина били окачени картини от живописната колекция на граф Григорий Орлов , който пребивава в Гатчина през 1778 година.

До наши дни от оригиналните части на това помещение се е запазила голямата входна врата, която е забележителна със своите орнаменти от розово-оранжев мрамор. Подът е украсен с орнаменти от екзотични цветя. На тавана има живописно изображение на Марс, който се прекланя на колене пред богинята на войната Белон (Belon).

Гатчина Дворец

Друга забележителна стая в двореца Гатчина е Мраморната трапезария, която е разположена на площ от 110 кв. метра. Някога тя е била използвана за галавечери на руските благородници. Тази зала от Гатчина е впечатляваща със своите големи мраморни колони, които стоят по периферията й, както и с красивите гипсови орнаменти, някога украсени със златна облицовка.

Гипсовите берелефи по стените на Мраморната трапезария изобразяват древногръцки моменти на бога Дионис. Помещението в Гатчина, използвано някога за пищните вечери на кралското семейство е разделено условно на две части. Едната някога е служела за коктейлна айдитория след същинската вечеря. Тя е орнаментирана с мраморни миниатюри и с италианска скулптура на Ерос, датираща от 18 век и декоративни вази, които са руско и италианско дело от края на XVIII век.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати