Дворецът Changdeokgung

26.04.2010
Дворецът Changdeokgung

Столицата на република Южна Корея Сеул може да се похвали с едни от най-интересните архитектурно исторически забележителности, които е запазила до днес азиатската култура. Дворецът Changdeokgung в Сеул е един от палатите, които са издигнати от династията Часон (Joseon Dynasty) в знак на тяхната мощ и слава. Общо пет дворци очертават културно историческия облик на южнокорейската столица – Gyeongbokgung, известен още като Северният дворец, Gyeongheegung, наричан също Западния дворец, Gyeongbok - Източният палат , петият Токсугунг и, разбира се, внушителният Changdeokgung.

Дворецът Changdeokgung е разположен в южна посока от Кьонгбоккунг (Gyeongbokgung), като днес той е един от най-атрактивните и предпочитани от туристите за посещение. С изключителна, впечатляваща външност и фасада дворецът Changdeokgung се счита за най-добре запазеният от четирите палати на династията Часон. Признание за историческата ценност, която представлява сам по себе си замъкът Changdeokgung е включването му в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 година.

От историческа гледна точка Changdeokgung е най-значимият палат сред всичките пет. Първоначално той е бил построен като пристройка на големия Gyeongbokgung, в който някога се издигали повече от 500 отделни сгради и павилиони. Changdeokgung е построен по разпореждане на крал Тхеджонг през 1405 година. В следващите векове му предстоят няколко разрушавания. Първото от тях е през 1592 година, когато армията на Хидейоши го подпалва и той изгаря до основи.

По време на управлението на крал Сонджо, властвал между 1567 и 1608 година, както и на Куангхегун – между 1608 и 1623 година, Changdeokgung е напълно възстановен. През 1623 година в Сеул става преврат, който има за цел да свали владетеля Куангхегун от трона, а по време на тези опити конструкцията на кралския палат Changdeokgung е отново значително разрушена. 23 години по-късно започва реставрацията на Changdeokgung.

През следващите векове Changdeokgung непрекъснато се използва за кралска резиденция - от 1611 до 1872 година, като успоредно с това не липсват перманентни палежи, които нанасят щети по двореца. През 1907 година владетелското семейство Часон отново се връща да живее в Changdeokgung. Последният член на кралската фамилия - принцеса И Панг-Джа, която е съпруга на на последния престолонаследник на Чосон, пребивава в палата до 1989 година, когато настъпва смъртта й.

Дворецът Changdeokgung

Това, което днес привлича хиляди туристи в двореца Changdeokgung, освен великолепната му автентична архитектура, са невероятните градини на комплекса, известни като Хууон. Градината в задния двор заема площ от 32 хектара. Невероятно хармонична и красива, градината на Changdeokgung е уникално съчетание от перфектно аранжирани цветни алеи, плодови и екзотични дръвчета, езера, мостове, красиви павилиони, в които някога са си почивали или пък са вдигали празненства кралските владетели на Часон.

Друга интересна атракция в Changdeokgung са т.нар. кралски гаражи, в които до ден днешен може да се види първата кола, внесена в Корея – Кадилак. Това става през през 1903 година от крал Сунджонг.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати