Замъкът Нуово

12.10.2010
Nuovo Castle

След като Кастел дел Ово, разположен в залива на Неапол е изоставен като кралско седалище, през 12 век съвсем близо до него се появява средновековният дворец Нуово (Castel Nuovo). Замъкът Нуово се намира непосредствено до пристанището в Неапол, като от него се открива красива гледка към морските вълни. Днес Нуово е един от историческите символи на италианския град.

Наричат Кастел Нуово "Анжуйския мъж". Това наименование му е дадено в чест на неговия строител Карл I Анжуйски, който разпорежда издигането на крепостта през 13 век. Веднага, след като е построен Кастел Нуово става център на италианската влас. Лепват му прякора Новия дворец, защото отнема първото място на Кастел дел Ово – официална кралска резиденция до 12 век.

През вековете Кастел Нуово е арена на много исторически и важни за Италия събития. В него са короновани не една или две особи, но също така и един папа. В хода на историята през вековете Кастел Нуово е бил дом на художника Джото и поетите Петрарка и Бокачо.

Днес културният дух около двореца все още е живо - срещу крепостта се намира галерията "Умберто I", който представлява изключително луксозен покрит базар с кръстообразен план. В непосредствена близост е и друга голяма историческа забележителност на Неапол - кралският дворец "Палацо Реале", който е построен за испанския крал Филип III.

Замъкът Нуово

Днес от оригиналният вид и конструкция на Кастел Нуово от 13 век е запазена малка част. Останки от нея могат да се видят само в параклиса Санта Барбара, който е разположен на първия етаж на крепостта. В него все още посетителите на Неапол имат възможност да се докоснат до фрески на ранно ренесансовия художник Джото и неговия ученик Масо Банко ди.

Датиращ от втората половина на 13 век Кастел Нуово впечатлява с интересната си конструкция. Той е забележителен с изящната ренесансова триумфална арка на пищния мраморен вход, който е заобиколен от овални тумбести кули. В Кастел Нуово се е възкачил победоносно на трона Алфонсо I Арагонски. За последно дворецът е бил реставриран през 1823 година.

3.7
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#178979
Виж бъди себе си не е важно мнението на другите хубавоне да си различен и не се срамувай от това не си единствена и ти го знаеш!
0
0