Замъкът Венсен

02.07.2010

Внушителният замък Венсен (Castle Vincennes) е определян като една от малкото крепости, които от Средновековието до ден днешен имат централно място във френската история. Добре познат като Шато Венсен, замъкът надминава по възраст дори блестящият Лувър. Издигнат през 12 век Венсен се намира в едноименния град, който в наши дни е вече предградие на френската столица Париж. Средновековният дворец се намира на изток от централната част на града.

Историята на замъка Венсен започва през 12 век, когато първоначално той представлява кралска ловна хижа. Тя е построена по нареждане на Луи VII около 1150 година в гората на Венсен. По значителната конструкция се появява през 13 век благодарение на Филип Август (Philip Augustus) и Луи IX (Louis IX), последният от които потегля от Венсен на своя кръстоносен поход, от който така и не се завръща.

Замъкът Венсен

През следващите векове дворецът Венсен продължава да е кралско седалище. В него са родени няколко френски владетели - Луи X през 1316 година, Филип V – 1322 година и Шарл IV появил се на бял свят в замъка през 1328 година. В края на 14 век Венсен е значително укрепен и разширен. Френският владетел Филип VI добавя към конструкцията на двореца 52-метровата кула, която за времето си е най-високата средновековна укрепена структура в Европа.

Внушителните размери на Венсен достигат над километър на дължина. С мащаб от 330 х 175 метра Венсен има правоъгълна форма с шест кули и три порти, всяка от които първоначално достига височина от 42 метра. От западната страна на двореца е имало стабилно 52-метрово укрепление подсигурено и със защитен ров.

Днес от конструкцията на 14 век са останали само някои останки. Високите по онова време кули днес са на височината на стената, след като са разрушени през 1800 година. Единствената оцеляла наблюдателница се намира в северната част на комплекса.

Към дворцовия ансамбъл на Венсен спадат и двата големи павилиона, известни като Павилиона на Краля и Павилиона на Кралицата, които са построени през 17 век. Тези две сгради са били най-добрия пример за възрожденска архитектура във Франция. Като кралска резиденция замъкът Венсен спира да функционира през 18 век. След това той за известно време е последователно фабрика затвор и манастир.

Замъкът Венсен

От началото на 1990 година започва мащабна реставрация на замъка Венсен. След 17 години ремонти, които са контролирани от Министерството на отбраната и Министерството на културата, дворецът отново отваря врати за обществени посещения през 2007 година. Замъкът Венсен е обявен за Национален паметник на Франция.

Замъкът Венсен е отворен целогодишно за посещения. Може да си резервирате частна обиколка или да се включите в една от двете, които се организират всеки ден. Единият тур е кратък, около 45 минути, а другата обиколка трае час и 15 минути. Максималният брой на хората за организиране на група е 30 души.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати