Замъкът Осака

18.11.2010
Osaka

Осака е третият по големина град в Япония. Градът се намира на остров Хоншу на мястото, където река Осака се влива в залива Джодо. Осака също тка е един от 47-те префектури на Япония, която е създадена през 1868 година.

Най-интересната забележителност на града безспорно е Замъкът Осака (Osaka Castle), който е построен през 1576 година. Той има пететажната Главна кула, която днес впечатлява с възстановената си по образеца си от миналото архитектура, в която могат да се видят многобройни произведения на изкуството.

Замъкът Осака е бил строен с цел да бъде най-здравият и най-красивият в Япония. Над 30 000 души се трудят неуморно денонощно за издигането на красивия приказен дворец, който е и един от най-известните и харесвани замъци в цяла Япония.

С издигането си през 16 век замъкът Осака изиграва важна роля в обединяването на Страната на изгряващото слънце. Замъкът Осака е издигнат на мястото на по-стария храм Хонганджи (Honganji Temple), който е разрушен от Oda Nobunaga 30 години по рано от началото на новия замък в Осака.

Предвиждало се замъкът Осака да стане център на нова и унифицирана Япония под управлението на владетеля Тойотоми (Toyotomi Hideyoshi). Все пак този план не се осъществил докрай, защото през 1615 година, няколко години след смъртта н Тойотоми замъкът Осака е тотално унищожен от войските на Токугава (Tokugawa), с което се сложило на практика край на управлението на рода Тойотоми.

Замъкът Осака е напълно възстановен през 1620 година, но 45 години по късно неговата главна кула е поразена от мълния и тотално унищожена. Кулата е възстановена в оригиналния си вид едва през 1931 година. Цяло чудо е, че по време на войната нито една част от двореца не е засегната от честите бомбардировки и въздушни нападения.

Замъкът Осака

През 1997 година една мащабна реставрация на замъка Осака го превръщат в това красиво творение на човешката река и инженерна мисъл, което виждаме днес.

Значителни подобрения по конструктивните част, изцяло подновените и освежени фасади и вътрешни стени, както и напълно модернизираната кула привличат огромен брой посетителите през цялата година в замъка Осака. За по-голямо удобство в главната кула е добавен дори асансьор.

Цялата главна кула на замъка Осака е оградена от помощни крепости, порти, кули, внушителни каменни стени и ровове. Тук може да се разгледа и исторически музей на Toyotomi Hideyoshi. Целият комплекс се разпростира на 60 000 кв. м площ, на които са изградени общо 13 постройки, впечатляващи с архитектурата и красотата си.

Замъкът Осака е едно от любимите места на японците за провеждането на различни фестивали. Особено активен за такива мероприятия е началото на април, когато е сезонът на цъфтеж на черешовите дръвчета.

В прекрасната градина на замъка Осака има 600 черешовите дървета. Паркът заема площ около 2 километра и е особено интересен със своите живописни зелени площи, спортни съоръжения. Тук е разположена и една многофункционална сцена - Osakajo Hall.

3.9
Общо 8 гласували
5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати