Замъкът Славков

03.11.2010

Замъкът Славков (Slavkov Castle)е историческият символ на малкия град Славков край Бърно, който се намира в Южноморавски край (South Moravian Region) на чешкия окръг Вишков. Бароковото имение Славков е разположено в красива местност съвсем близо до Брно. С красивия дворец Троя в едноименното предградие на Прага го свързва общия архитект Бомбели (Bombelli).

Славков край Брно е известен още и като Аустерлиц (Austerlitz). Това е бившето му име на немски, което се свързва с Битката при Аустерлиц. Този сблъсък е известен още като битката на 3-та императори - на Франция, Австрия и Русия, която произхожда на 2 декември 1805 година.

Замъкът Славков

В нея вземат участие войски, наброяващи около 140 хил. души. Броят на загиналите и ранените тогава е над 35 хил. души. Битката при Аустерлиц завършва с победа на Наполеон, а в замъка Славков е подписано примирие между императорите на Франция и Австрия.

Замъкът на Славков се нарежда сред най-старите запазени имения в цяла Моравия. Според писмените исторически текстове историята на настоящия бароков дворец Славков апочва през 13 век. По това време тук е пребивавал Орденът на тевтонските рицари (Teutonic Knights Order).

Сегашния си облик имението Славков придобива в края на 16 век, по време на царуването на Улрих III (Ulrich III). Новия ренесансов замък е построен върху основите на стария архитектурен план, състоящ се от 4 крила с аркади и огромна призматична кула.

Днес замъкът Славков е превърнат в музей. При отбелязването на 200-годишнината от битката е организирано възпроизвеждане на най-интересните моменти от нея в самия Славков. Днес в музея се показва видеозапис от проиграната възстановка на сражението. През 2008 година замъкът Славков и неговата красива градина са включени в списъка на националните паметници на културата на Република Чехия.

В момента почти целият първи етаж на замъка Славков е достъпен за обществеността. Тук може да видите това, което се е съхранило от огромната някога галерия Кауниц (Kaunitz gallery), която е организирана в първата половина на 17 век. Своят върхов момент тази картинна галерия в двореца Славков достига през втората половина на 18 век, когато владетел на имота е Václav Antonín of Kaunitz.

Галерията е съдържала не само копия, но също така и оригинални произведения на прочути европейски майстори. Въпреки това до края на 19 век като последица от пожари, продажби и загуби огромното богатство на галерията е били значително редуцирано. Днес все още могат да се видят портрети на членовете на семейство Кауниц.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати