Замъкът Нийо

07.11.2010
Nijo Castle

Замъкът Нийо (Nijo Castle) е една от историческите забележителности на японската столица Киото. Целият комплекс се разпростира на площ от 275 хиляди кв. метра, като в него влизат няколко гради и павилиони, както и двете главни здания – дворецът Ниномару (Ninomaru Palace) и останките на замъка Хонмару (Honmaru Palace).

Замъкът Нийо е построен като резиденция в Киото от Tokugawa Ieyasu, който е основател на шогуната Едо (Edo Shogunate). През 1601 година владетелят заповядва на всички феодални владетели в Западна Япония да допринесат за издигането на резиденцията му.

В крайна сметка Замъкът Нийо е окончателно завършен през 1626 година по време на управлението на Tokugawa Iemitsu. По време на строителните работи през 1625-1626 година към структурата на Нийо са били добавени някои части, като главната кула, от замъка Фушими (Fushimi Castle)

На северозапад от замъка Нийо е разположен и Кралския дворец в Киото. Дворецът Ninomaru или известен още като вторични дворец е оцелял до днес почти с оригиналния си външен вид, като е отличен образец на архитектурния стил Momoyama. Характерни за това японско строителство са плъзгащите се врати и скърцащите подове, последни от които са предпазна мярка срещу евентуални врагове, които искат да проникнат в замъка.

Към конструкцията на главния дворец на замъка Нийо – Honmaru, спада и пететажната кула. През 18 век (1788 година) оригиналният замък е изпепелен от пожар, а сегашната конструкция, която посетителите виждат в Нийо е донесена през 1893 година от Кралския дворец.

През 1939 година дворецът Нийо е дарен на град Киото, след което е отворен за обществени посещения. Както при повечето японски и китайски дворци и към Нийо прилежат прекрасни градини с красиво цъфтящи черешови дръвчета през пролетта.

Замъкът Нийо

Градината Ниномару е същинско произведение на изкуството, като е проектирана от известния за времето си ландшафтен специалист Kobori Enshu. Към тази градина в двореца Нийо спадат и голямо красиво езеро с три острова в него, свързани с каменни мостчета.

През 1965 година в северната част на комплекса Нийо се появява и най-новата градина. Целта на този красив парк била той да служи като място за официални приеми и посрещане на гости на Киото, както и за различни културни събития. Замъкът Нийо е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати