Замъкът Вайкерсхаим

15.01.2011

Замъкът Вайкерсхайм (Weikersheim Castle) е едно изискано имение, което се намира в едноименния немски град, разположен в провинция Баден-Вюртемберг. Историята на замъка Вайкерсхайм ни връща 800 години назад във времето, когато на това място се е издигал частна резиденция. Дворецът остава такъв до средата на миналия век, когато тогавашният му собственик продава имота на провинцията, която го стопанисва и до днес.

Вайкерсхайм днес е изцяло обърнат към обществеността. През летните месеци тук се провежда музикален фестивал, а през останалото време на годината в залите на двореца се помещават членовете на студентското активистко движение Weikersheim Think Tank.

Замъкът Вайкерсхаим

Изключително приятна гледка към комплекса на замъка Вайкерсхайм се открива от полегатите възвишения на Тауберланд. Самата средновековна крепост, която е била заобиколена от водна преградна защита е издигната някъде през 12 век, но точната дата не е известна.

През 16 век в замъка Вайкерсхайм се нанася фамилия Хоенлохе, последният член на която ще продаде дълговековното си имение през 1967 на провинция Баден-Вюртенберг. През 16 век граф Волфганг II от Хоенлохе е този, който превръща Вайкерсхайм в чудния ренесансов дворец, който виждаме днес.

В интериорно отношение замъкът Вайкерсхайм впечатлява с пищността и щедрите декорации по стените и таваните. Доста от обзавеждането и различните предмети на изкуството са на около век, останали от времето на граф Карл-Людвиг.

Навярно най-голямо впечатление от залите в двореца ще ви направи т. нар. Рицарска зала. Изключително красива тя се счита за една от най-добре запазените банкетни зали от този период сред всички дворци в Германия.

Замъкът оформя една завършена композиция с една оранжерия, фонтана на Херкулес и Галерията на гномовете. Тази композиция е толкова красива и изящна, че й заслужава прозвището Версай на Хоенлохе. Оранжерията в върховият момент в градините на комплекса Вайкерсхайм. Днес тя е обикнато място за много сватбени тържества и концерти, както и големи празници.

Т. нар. Галерия на Гномовете е дело на нестандартния ум на Людвиг. Той разпорежда тя да бъде издигната на входа на паркинга на замъка, като в нея могат да се видят карикатурни каменни фигури на всички от обкръжението на владетеля – от камериерката до барабаниста на Вайкерсхайм.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати