Замъкът Бюрешайм

23.01.2011

Издигнат преди повече от 800 години замъкът Бюрешайм (Burresheim Castle) е удивително и красива средновековна крепост, която никога не е превземана или унищожавана по една или друга причина за разлика от повечето замъци, които са успели да се запазят до наши дни в немската провинция Райнланд-Пфалц. Дворецът Бюреншайм се намира в северозападна посока от град Свети Йохан или по-известен като Майен.

Сякаш излязъл от някоя стара приказка, замъкът Бюрешайм се издига в една самотна долина сред възвишенията на природно богатия и красив района Айфел.

Burresheim

Отлично запазен Бюрешайм днес е прекрасен пример за това как една средновековна крепост преминава метаморфозата до превръщането си в пищен и пленителен бароков дворец. Бюрешайм е издигнат като средновековна крепост с правоъгълен архитектурен план, а до 15 век израства до пететажен дворец. Единствен петият етаж е построен през късния готически период.

Той се характеризира с правоъгълни прозорци, каквито няма по нито една друга част от конструкцията на Бюрешайм. Това пето отделение е пригодено изцяло за живот, съдейки по камина и комина, както и характерната гардеробна част.

Замъкът Бюрешайм

През Средновековието Бюреншайн е било нещо като жилищен комплекс с няколко собственика и няколко жилищни сгради. Най-старият замък е т.нар. замък Кьолн, който е построен през 13 век. Това е най-високата част от Бюреншайм, като днес са съхранени нейните романтични руини.

Замъкът Бюреншайм, както и замък Елц са двете крепости, които не са били никога разрушавани по време на военни сблъсъци. Дори по време на битките през 17 и 18 век Бюрешайм остава непревзет. Именно това е един от главните аспекти, според които тази историческа крепост е уникална днес. Бюрешайм е рядък пример за средновековен замък, който е обитаван до 1921 година.

До тези начални десетилетия на миналия 20 век (до 1938 година) многото благородници и техните семейства, които го обитават през предходните столетия, са завещали на двореца огромно богатство от автентични мебели и произведения на изкуството.

Днес това интригуващо богатство на замъкът Бюрешайм е превърнато в туристическа забележителност. Дворецът предлага всички луксове и интригуващи детайли на една същинска аристократична резиденция.

На доста картини ще видите спомен за един от най-важните собственици и обитатели на Бюрешайм – архиепикопа на Майнц – Емерих Йозеф фон Брейдбах-Бюрешайм.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати