Замъкът Кюбург

24.09.2010
Замъкът Кюбург

Замъкът Кюбург (Kyburg Castle) е отличен пример за средновековен дворец на територията на Швейцария. Кюбург е разположен в Северна Швейцария, като доминира над околния район от своя висок хълм.

В ниските части остава преминаващата от тук река Tьос. Замъкът Кюбург се намира в южна посока от град Винтертур, като тукашната територия спада към швейцарския кантон Цюрих.

Като вековна крепост на Камарата Кюбург, която е третата най-важна и влиятелна фамилия на Швейцарското плато след Хабсбургите и Камарата на Савоя, замъкът Кюбург е станал свидетел на едни от най-важните събития в историята на страната.

За път за средновековната крепост се споменава през 1027 година, когато Кюбург е феодално владение. Тогавашното му име е Chuigeburg, което се трансформира като Küh- burg във времето и което буквално се превежда като Замъка на кравите.

Hartmann von Dillingen е този, който става собственик в онези „тъмни” векове на крепостта, като това става след сватбата му. След този момент той се нарича вече граф на Кюбург. Той слага началото на една от най-важните династии за Северната и Северозападната част на Швейцария.

Замъкът Кюбург

След смъртта на последния от рода Кюбург през 1264 година, Рудолф от династията на Хабсбургите поема крепостта като негово наследство. Предполага се, че след като той е избран за крал на Немската империя, царските съкровища са били съхранявани именно в замъка Кюбург.

След като Хабсбургите изместват своите свери на интереси на изток към Каринтия и Долна Австрия, замъкът Кюбург става собственост на Цюрих в началото на 15 век. Крепостта става резиденция на благородни граждани на Цюрих, които остават в нея до 1798 година.

Става въпрос за членове на властта, които се занимавали със съдебни дела и с доходите на селището. След 1831 година замъка Кюбург е продаден на търг. Новите собственици на средновековната крепост започват да я използват като място за изложби и като музей.

Кантонът на Цюрих купува имението обратно през 1917 година, а от 1999 година в него е организиран местният музей Verein Museum Schloss Kyburg. В изложбата на музея на замъка Кюбург може да се научи всичко за живота в района през изминалите векове.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати